Měl Zdeněk Burian pravdu? Víme, jakou barvu měli dinosauři

24. únor 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Podíváme-li se na slavné Burianovy kresby pravěkých dinosaurů, moc velkou pestrostí barev nehýří. Barevná škála se pohybuje od popelavě šedé přes hnědou až po odstíny tmavě zelené. Ve skutečnosti nemusel být dinosauří svět tak zasmušilý.

Stejně jako tomu je u dnešních zvířat, lze se domnívat, že i v dinosauří říši hrálo zabarvení významnou roli při námluvách či v ochraně před nepřítelem. Tuto domněnku potvrzují i nové poznatky týmu britských a čínských paleontologů. Před pěti lety se jim podařilo úspěšně analyzovat pigmenty ze zkamenělin opeřených dinosaurů rodu anchiornis a sinosauropteryx.


Objev paleontologů byl zveřejněn na začátku roku 2010.
Paleontologové zkoumali melatosomy nalezené ve fosilních pozůstatcích opeřených dinosaurů rodu anchiornis a sinosauropteryx.
Objev byl také významný z hlediska určení evolučního vývoje ptáků. Ukázalo se, že prvotní funkcí peří nebylo umožnění létání.

Okřídlený anchiornis byl převážně černobílého zbarvení. Podobně jako dnešní strakapoud malý měl však výrazně rezavě zabarvenou „čepičku“.

Neméně výrazné bylo zbarvení sinosauropteryxe – tento částečně opeřený tvor byl zrzavého zabarvení se světlými fleky či pruhy na ocase.

autor: ČRo
Spustit audio