Měla by Evropa podle vás zahájit vysílání do Ruska, nebo ne?

14. leden 2015
Radiofórum

Eurotelevize v ruštině – to je plán Evropské unie na vlastní, rusky mluvící televizní kanál. Směřoval by především do Pobaltí, které je bombardováno putinovskou propagandou.

Televizi by provozovala osmadvacítka a podpořilo ji už 15 členských zemí EU.

Podle lotyšského ministra zahraničí Edgarse Rinkevičse by mělo jít i o zábavný vysílací kanál přinášející nicméně přesné, faktografické zpravodajství, nikoli nějaký druh odvetné protiruské propagandy.

Spojené státy v říjnu přišly se svou troškou do mediálního mlýna. Z Washingtonu financované vysílače Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa začaly v říjnu s půlhodinovým vysíláním zpráv v ruštině. Se sloganem „Fakta namísto lží“ ho vysílaly národní stanice v Litvě a Gruzii.

Jak se vyvarovat toho, aby eurotelevize v ruštině nebyla protipropaganda, ale skutečně vyvážené informace a zprávy? Jak moc podle vás potřebují pobaltské republiky nebo další postsovětské republiky vysílání v ruštině pro své ruské komunity? A jak moc to potřebuje západní Evropa?

Hostem Markéty Ševčíkové byl ve středu 14. ledna od 19:10 novinář Jan Petránek.

autoři: mše , mva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.