Měsíc si dá schůzku s bohy: Procházka zářijovou oblohou

1. září 2018

S Měsícem se sejdou Jupiter, Saturn a hvězda Antares. Ideálně v bezměsíčných nocích se potěšíte pohledem na galaxii v Andromedě.

Letní horka už pominula. Jako by se Slunce, kterému astronomové předpovídají, že se za pár miliard let nafoukne a sežehne i naši planetu, rozepnulo už teď v létě. Září je měsícem, ve kterém už začíná o něco chladnější období – tedy podzim. Ten astronomický nastane přesně 23. září ve 3 hodiny a 54 minut SELČ, kdy Slunce vstoupí do znamení Vah. Noci pak svou délkou převáží den.

Večerní obloha je ale ještě plná letních souhvězdí. Výrazný je Pegas a sousední Andromeda s velkou spirální galaxií M31, které najdeme nad východem až jihovýchodem. Dvojité W souhvězdí Cassiopei je mezi Polárkou a Andromedou. Východně od Andromedy je Perseus a o něco dál Vozka s nejjasnější hvězdou Capellou.

Galaxii M31 v Andromedě, která spolu s naší Galaxií patří do Místní skupiny galaxií, zřejmě poprvé v okuláru dalekohledu sledoval Simon Marius, italský hvězdář a Galileův současník. Připadala mu v něm jako „plamen svíčky prosvítající perletí“. Přesto, že je od nás vzdálená téměř 2,5 milionu světelných roků, vidíme ji i pouhým okem.

Galaxie v Andromedě spolu se svými dvěma satelity

Pojďme k planetám. Hned počátkem září nás ráno nízko nad východním obzorem potěší Merkur. Protože je tato planeta nejblíže Slunci, je obtížně viditelná. Zastihneme ji buď krátce po západu, nebo před východem Slunce, což se stane právě teď. Naopak večer velmi nízko nad západním obzorem uvidíme Venuši. V první polovině noci svítí Mars, zatímco Jupiter a Saturn budou večer nad jihozápadním obzorem, Jupiter o něco níž. Po celou noc jsou, ovšem jen v dalekohledu, na obloze vidět Uran a Neptun.

Na úkazy je září chudé, z osmi různých konjunkcí nebude večer či v noci vidět žádná, všechny se odehrávají za bílého dne. Zavděk tak můžete dát pouze pěknému seskupení po ranní konjunkci Měsíce s Jupiterem 14. září, kdy se na večerní obloze kromě dvou již zmíněných těles sejdou ještě hvězda Antares a planeta Saturn. A tak pro úplnost ještě měsíční fáze: 3. září poslední čtvrť, 9. září nov, 17. září první čtvrť a 25. září úplněk. Přejeme pěknou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio