Města chystají svoz bioodpadu. Někde se do toho vrhli po hlavě, jinde na popelnice čekají marně

18. březen 2017

Města a obce budou i letos muset umožnit svým obyvatelům likvidaci bioodpadu, nařizuje jim to zákon. Možnosti, jak literu zákona naplnit, jsou ale poměrně široké a nikde není psáno, že radnice musí zajistit třeba i svoz bioodpadu nebo nádoby na něj. Přesto touhle pro občany komfortní cestou jde nebo jít chce čím dál víc obcí a měst v Královéhradeckém kraji.

Hořice v Podkrkonoší

Poměrně čerstvé zkušenosti se zavedením svozu bioodpadu mají v Hořicích - podle místostarosty Ivana Doležala z ODS začali relativně nedávno a zájem byl velký - 150 nádob zdarma bylo rychle pryč. Další radnice momentálně nerozdává, a tak si 30 dalších obyvatel nádobu koupilo.

„Máme ty samé dostupné v rámci technických služeb. A teď máme podaný projekt na 300 dalších popelnic. Buď si tedy lidé budou muset počkat do podzima, kdy je dostanou zadarmo, nebo si je teď koupit tady na městském úřadě," říká Ivan Doležal.

Čtěte také

Hořice podle Ivana Doležala chtějí postupně službu rozšířit a třeba umožnit i dvě nádoby na jednu nemovitost, to ale až za několik let.

Nic kupovat nemusí naopak například obyvatelé Hostinného - jakákoli svozová nádoba by jim nebyla nic platná, město svoz bioodpadu nezajišťuje. Do budoucna o tom ale uvažuje a možná už příští rok vyzkouší v části města zkušební provoz.

Bioodpad

Hostinné

Obyvatelé Hostinného zatím musí s bioodpadem do sběrného dvora, nebo mohou využít nabídku města. To jim zdarma dlouhodobě půjčuje kompostéry o obsahu 700 nebo 900 litrů.

Důvod je podle starostky Dagmar Sahánkové ze Sdružení pro lepší Hostinné jednoduchý: „Tím se snažíme motivovat k tomu, aby se více kompostovalo než sváželo. Protože se snažíme ušetřit i ty peněžní prostředky nutné na dopravu."

Nechanice

Úplně jinou cestou šli v Nechanicích, kde rozmístili patnáct velkokapacitních kontejnerů, z dotace pořídili svozové vozidlo a bioodpad navíc na manipulační ploše třídí.

Větve se štěpkují a odvážejí do elektrárny Poříčí, listí do kompostáren a čerstvě posekanou trávu do bioplynové stanice ve Starých Nechanicích.

Samostatnou kapitolou je délka sezóny - zákon ukládá začínat v dubnu, ale třeba v Nechanicích fungují kontejnery už přibližně týden. Radnici bioodpady vyjdou zhruba na 300 tisíc korun plus náklady za dopravu.

Podle nezávislého starosty Jiřího Pechara město jen reaguje na potřeby obyvatel: „Jsou požadavky kupodivu i z místních částí. Já se divím, ale lidé si už prostě na to zvykli a ten bioodpad ze zahrad nelikvidují tak jako dříve, ale dávají to do kontejnerů a nemusí se o to starat."

Obyvatelé si bohužel zvykli i na to, že do kontejnerů na bioodpad dávají třeba i pneumatiky nebo vysloužilou elektroniku - to pak stojí město další peníze. Právě kvůli tomu některá další města kontejnery zatím odmítají.

Spustit audio