Město Rokycany převezme zadluženou a částečně uzavřenou sokolovnu

21. listopad 2017

Objekt sokolovny patří Tělocvičné jednotě Sokol, která kvůli špatnému hospodaření budovu zadlužila a od města si půjčila na splácení dluhů sedm milionů korun. Navíc kvůli dřevomorce musela uzavřít hlavní sál. Zastupitelé proto rozhodli, že objekt od jednoty převezmou.

„Zastupitelé schválili převzetí všeho movitého majetku Sokola včetně areálu tenistů v Alejích v Rokycanech,“ potvrdil po jednání zastupitelů starosta města Václav Kočí.

Nadšení z rozhodnutí zastupitelů neskrýval starosta Tělocvičné jednoty Sokol Rokycany Přemysl Belza. „Jsme rádi, protože si myslím, že tímto způsobem se sokolovna zachrání. V podstatě to bylo jediné rozumné řešení, aby tady v Rokycanech zůstal nějaký kulturní stánek. Pokud by budova zůstala v majetku Sokola, my bychom ji s největší pravděpodobností museli uzavřít, vykázat všechny nájemce a objekt nějakým způsobem zakonzervovat. Tím by budova ale ještě více chátrala,“ řekl Belza.

Město převzalo sokolovnu a tenisové kurty za částku sedm milionů korun, kterou Tělocvičné jednotě půjčilo na splacení jejího dluhu. Podle znaleckého posudku má sokolovna hodnotu přes 20 milionů korun, tenisové kurty byly oceněny na 12 milionů korun.

Nová budova nebo rekonstrukce?

Co bude se sokolovnou dál, zatím město neřešilo. „Máme navržené dvě varianty. Jedna za 153 milionů korun řeší opravu sokolovny v historickém rázu a druhá možnost je, že by se sokolovna zbořila a na jejím místě se postavilo víceúčelové kulturní a sportovní zařízení. To bylo odhadnuto na 230 milionů bez DPH. Obě varianty budeme pravděpodobně projednávat na příštím jednání zastupitelstva,“ uvedl starosta Kočí.

Pro 14tisícové město je sál sokolovny největším prostorem pro pořádání kulturních a společenských akcí. Teď už je ale více než rok zavřený.

„Kromě sálu Na Střelnici, kde je restaurace, nemáme žádné kulturní zařízení nebo prostor, kde bychom mohli pořádat například maturitní plesy, bály a kulturu vůbec. Myslím, že pro město Rokycany je to zásadní věc. Já osobně se přikláním k rekonstrukci stávající sokolovny, ale důležité je mít jakékoliv kulturní a společenské zařízení," dodal Václav Kočí.

Podle něj by město mělo konkrétní smlouvy o převodu majetku Tělocvičné jednoty Sokol Rokycany předložit na příštím zastupitelstvu.

autor: čer
Spustit audio