Městské části zavádějí službu MMS zpráv. Obyvatelé můžou posílat fotografie míst, kde jsou odpadky nebo třeba poškozená lavička. Radnice to pak vyřeší

27. leden 2015
Zprávy

Pokud Pražané narazí na nepořádek, nefungující osvětlení nebo špatně zaparkované auto, můžou to velmi snadno nahlásit na svoji radnici. Situaci vyfotí a fotografii můžou radnici poslat buď na speciální číslo, nebo e-mailem. Ta ji posoudí a vyřeší. Pak už můžou sledovat stav vyřízení na webových stránkách. Službu spustila Praha 10 a nedávno i Praha 13. Připojit se chtějí další pražské městské části.

„U nás před domem je rozbitá dlažba. Už to sleduji několik dní a musím říct, že to je věc, která nás všechny trápí," říká obyvatelka Prahy 10. Místo podle ní dělá problémy třeba matkám s kočárky nebo seniorům. Sama se chystá službu využít, protože nemá čas na to, aby šla na městskou část v úředních hodinách. „Vždycky si na to vzpomenu až ve chvíli, když jdu kolem," vysvětluje.

MMS službu jako první zavedla právě Praha 10.

„Lidé mají několik možností, jak problém nahlásit. Začali jsme formou MMS podnětů, to znamená, že lidé to vyfotili a poslali s adresou na telefonní číslo. Přidalo se k tomu, že to mohou nahlásit přes webový formulář na našich webových stránkách nebo e-mailem. Nejnovějším prostředkem je pak aplikace," popisuje mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.

Aplikace funguje v chytrých telefonech zatím omezeně, jenom na zařízeních s operačním systémem Android. Když obyvatelé problém nahlásí, mohou jeho řešení sledovat přímo online.

„Koukáme tady na závěr loňského roku. Vidíme například rozházené odpady v zeleni na Vinohradech, odpady mimo nádoby, nečistoty na plochách, znečištění u sběrných nádob."

Službu zavedli i v Praze 13

Službu s názvem MMS využívají i v Praze 13, kam patří třeba Stodůlky, Nové Butovice nebo Velká Ohrada.

„Úplně nejpodstatnější je, aby v té zprávě byla fotografie, aby bylo vidět, o co se jedná. Text stačí jen stručný – o co se jedná a hlavně kde to je, přesná identifikace místa," říká mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Na spouštění podobné služby se chystá i Praha 5. Jiné části mají speciální telefonní linky, kam je možné s problémy volat.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu