Meteorolog Michal Žák: Bouřky jsou nevyzpytatelné

Máte za to, že platí „čím větší vedra, tím horší bouřky“? Prý to rozhodně není tak jednoduché. V rozhovoru s Lucií Výbornou to tvrdí Michal Žák, odborník na slovo vzatý, který v České televizi počasí hlásí, v Meteorologickém ústavu ho předpovídá a na univerzitě ho vyučuje. A o čem tedy byla řeč? Samozřejmě o počasí!

Bouřky jsou nevyzpytatelné. I to naznačuje Michal Žák, když mluví o bouřkách, které meteorologické předpovědi hlásí na dnešek. „Na některých místech budou pravděpodobně velice silné, hrozí i další projevy jako kroupy nebo silný vítr – nicméně nevíme přesně, kde k nim dojde,“ říká.

A tak je to prý s bouřkami (a nejen s nimi) obvykle. I proto jsou meteorologové schopni předpovědět vývoj bouřkové oblačnosti „pouze“ na několik desítek minut dopředu.

Čtěte také

„Musíme si uvědomit, že bouřky jako takové jsou poměrně složitá záležitost a jejich vývoj může být nevyzpytatelný. Typická doba ojedinělé bouřky je navíc kolem čtyřiceti padesáti minut – nemá tedy smysl předpovídat ji na delší dobu dopředu,“ vysvětluje meteorolog s tím, že taková předpověď by kromě toho byla i nepřesná, a tedy zbytečná.

Jak moc vlastně během svého putování taková bouřka ztratí, nebo naopak nabere na intenzitě? A byly letní bouřky před sto lety stejně ničivé jako ty dnešní? I na to se Lucie Výborná ptala svého hosta.

Záznam celého rozhovoru s Michalem Žákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio