Metrové závěje zavřely na několik hodin tah z Varů do Plzně. Na většině míst byl obnoven proud

Úsek silnice I/20 mezi Karlovými Vary a Plzní je už s velkou opatrností průjezdný. Silnice od Štipoklas po Bezvěrov byla v pátek na několik hodin uzavřena kvůli sněhu a extrémnímu větru. Místy byly až metrové závěje, silničáři proto na severním Plzeňsku vyhlásili kalamitní stav. Policie vyzývá řidiče, aby touto cestou raději vůbec nejezdili. V místě neprůjezdné silnice se tvořila až desetikilometrová kolona. Policie musela večer uzavřít silnici I/12 mezi Drmoulem a Trstěnicemi kvůli dvěma zapadlým nákladním automobilům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silnice u Trstěnic na Karlovarsku

Silnice u Trstěnic na Karlovarsku | Zdroj: ČTK

„Na dvaceti kilometrech nám jezdí tři sypače, tam a zpátky. Nejsme schopni uvést tuto silnici do takového stavu, aby se tam dala pustit doprava. V tuto chvíli je příhoda silnější než naše technika,“ popisoval krajský dispečer silničářů Jiří Slapnička. Zcela uzavřeny jsou nadále některé silnice na Karlovarsku.

Desítky výjezdů spojených s počasím měli v pátek hasiči. Podle krajské mluvčí Pavly Jakoubkové zasahovali v Plzeňském kraji zhruba u 80 událostí, většinou to bylo odstraňování polámaných stromů a větví ze silnic a drátů, případně pomoc při dopravních nehodách a haváriích.

Většinu poruch na elektrickém vedení v západních Čechách už se technikům podařilo opravit. Problémy způsobil silný vítr, který poškodil trafostanice. „Zbývá nám jedna porucha v Karlovarském kraji, a to na Chebsku. Co se týká Plzeňského kraje, tam je teď situace nejhorší na Domažlicku, kde nám odpoledne vznikly dvě nové poruchy. V současné době je vymezujeme a opravují se,“ říká mluvčí společnosti Michaela Jírovcová:

V Krušných horách ráno vítr dosáhl místy síly orkánu (nad 118 kilometrů za hodinu). Na Klínovci dopoledne meteorologové naměřili 119 kilometrů za hodinu, na Fichtelbergu v Německu, těsně u hranic, dosáhl vítr v nárazu rychlosti až 148 kilometrů za hodinu. Nyní se vítr pomalu uklidňuje.

V nižších polohách celé ČR hrozí náledí až do sobotního rána. Ve vyšších polohách a na horách se pak mohou až do nedělního večera tvořit sněhové jazyky.

Západ Čech stále bez elektřiny

Stovky domácností v západních Čechách jsou nadále bez elektřiny. Silný vítr poškodil distribuční trafostanice v Plzeňském i Karlovarském kraji - na Plzeňsku je aktuálně výpadek na deseti místech a na Karlovarsku na třinácti. Poruchy se ale postupně daří odstraňovat.

„V Plzeňském kraji evidujeme poruchu na Domažlicku, kolem Meclova, Tachova a Němčic. A co se týká Karlovarského kraje, tam nám zbývá Chebsko. Na těchto poruchách samozřejmě intenzivně pracujeme,“ popisuje mluvčí společnosti ČEZ Michaela Jirovcová.

Výstraha před sněžením a náledím | Foto: Český rozhlas

ČTK, Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme