Mezi Čechy roste obliba lyžování v Itálii. Letos se ale prodraží

Turisté ještě tráví letní dovolenou u moře a už se na trhu objevují zimní lyžařské zájezdy v zahraničí. Ve srovnání s loňskem zdražily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžování na Stubaiském ledovci, Tyrolsko

Lyžování na Stubaiském ledovci, Tyrolsko | Foto: Vojtěch Berger

Ceny zahraničních lyžařských zájezdů vzrostly přibližně o sedm až deset procent ve srovnání s loňskou zimní sezonou. Důvodem je inflace v alpských zemích a hlavně oslabení koruny vůči euru.

Srovnáním kurzu koruny na jaře 2013 a 2014, tedy v době, kdy cestovní kanceláře uzavírají smlouvy s hoteliéry, vychází rozdíl zhruba 8 procent. To cestovní kanceláře samozřejmě promítly do cen zájezdů.

A platí to i pro lyžaře, kteří cestují samostatně.

„Minimálně polovina lidí si lyžařské zájezdy organizuje sama. A tam se samozřejmě velmi projeví kurz koruny, protože při nákupu služeb – ať už permanentek, nebo ubytování, nebo pohonných hmot a stravování na místě se zdražený kurz koruny velmi výrazně projeví,“ potvrzuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezi Čechy roste obliba lyžování v Itálii. O kolik letos podraží, zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

Zda Češi nakonec zamíří do svých hor či dají přednost spíše horám zahraničním, bude záležet v první řadě na množství sněhu. Do Rakouska, Itálie a Francie v zimě vyráží každoročně přes půl milionu Čechů. Podle Jana Papeže se tohoto lyžování nevzdají, i když je přijde dráž.

„Nemyslím si, že by to nahrálo českým horám, protože český klient je velmi konzervativní a rád jezdí na místa, která zná. To znamená: ten, kdo má v oblibě italské hory, pojede do italských hor,“ dodává Jan Papež.

Z alpských zemí mají lidé nejraději lyžování v Itálii. Lyžařská střediska jsou výborně vybavena a ceny, hlavně mimo sezonu, jsou velmi příznivé.

„Stále větší a větší oblibu mají italské hory. Trochu ztrácí francouzské hory – především kvůli cenám a kvůli vzdálenosti. Ale ten žebříček se v podstatě nemění – nejoblíbenější zůstává Rakousko, po něm Itálie a Francie,“ uzavírá Jan Papež.

Když se mluví o letních dovolených, cestovní kanceláře se dávají slyšet, že si je lidé zkracují. Tento trend sezony se tak promítá i do rekreace zimní. Lidé si tak často berou sice kratší dovolené, ale třeba vícekrát v sezoně.

Reaguje na to například cestovní kancelář Nev Dama, která výrazně rozšířila nabídku zkrácených pobytů v Rakousku. Podobnou zkušenost má i Čedok, který také zaznamenává větší zájem o prodloužené lyžařské víkendy ve střediscích v příznivé dojezdové vzdálenosti, kde navíc mají lyžaři v oblibě hotely s wellness, lázněmi a podobně.

Jaroslav Skalický, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme