Mezi dálnicí a železnicí v Bohumíně vznikne nový lesopark

22. srpen 2017
Dobré odpoledne

Mezi továrními komíny a průmyslovými halami v Bohumíně vyroste další kus zeleně. Radnice tam chce mít nový lesopark s mokřady a tůňkami. Město dlouhodobě sužuje smog a radnice doufá, že park pomůže zlepšit ovzduší.

Nový lesopark by v Bohumíně chtěli založit do pěti let. Vyrůst by měl v lokalitě nazývané Na Panském. Druhá zelená plíce města vznikne v místech současné orné půdy za dálničním přivaděčem a železnicí.

„Místo pole tady vzniknou mokřady, tůňky, přes které povedou různé dřevěné můstky. Než to všechno vyroste, určitě to několik desítek let potrvá, takže těšit se z toho budou naše děti, vnoučata. Snad ocení, že uprostřed průmyslu vyrostl takový další kus zeleně,“ říká mluvčí bohumínské radnice Lucie Kolková.

Chybět nebudou ani drobné stavby z přírodních materiálů, jako jsou altánky, přístřešky nebo informační tabule. Prostor doplní chodníčky a cyklostezky, v plánu je i jednoduchý mobiliář, například odpočinková mola, mostky, lavičky a odpadkové koše.

„Nám by se to určitě líbilo. Bydlíme tady kousek, takže pro nás by to bylo super. Určitě na výlety s dětmi, rádi chodíme do přírody,“ říká paní Anna, matka dvou malých dětí. „Je tady všude smog, takže by to mohlo pomoci pročistit ovzduší,“ dodává.

Náklady na nový lesopark radnice odhaduje na desítky milionů korun. Jeho založení je naplánováno do tří etap a mohlo by začít už za tři roky.

Lesopark Na Panském; vizualizace
Lesopark Na Panském; vizualizace
autoři: ada , tif
Spustit audio