Mezi nebem a zemí. V Ústí vzniká meditační kaple s podsvícenou podlahou

18. říjen 2017

Římskokatolická farnost v Ústí nad Orlicí opravuje starou kapli u kostela. Její interiér získá úplně novou podobu, stane se z ní meditativní prostor připomínající ráj a přechod mezi nebem a zemí. Opravená kaple bude součástí nového parku, který vznikne na místě starého hřbitova.

„Uprostřed parku je kaple, stará márnice, tak jsme si říkali, že by bylo hezké ten prostor opravit, aby byl přístupný pokaždé, když lidé vstoupí do parku,“ říká děkan Římskokatolické farnosti v Ústí nad Orlicí Vladislav Brokeš. Kapli bylo potřeba opravit zevnitř i zvenčí. Mezi vnější opravy patřilo statické zajištění, výměna prohnilé střechy a další úpravy jako je restaurování oken, vstupních dveří a okolí kaple, které však zásadně nezmění její původní podobu.

Tradiční freska vyškrabaná do malty

Uvnitř ale vznikne úplně nový prostor. „Co se týká toho interiéru, tak jsme chtěli, aby byl zpracován umělecký projekt, protože i lidé dnešní doby, zvláště mladí, mají rádi moderní umění,“ přibližuje proměnu kaple děkan.

Farnost proto oslovila dva umělecké malíře, aby připravili návrh, jak by kaple mohla zevnitř vypadat. „Přišli s návrhem, že by se po stěně kaple udělala freska starým způsobem, do čerstvé malty.“ Freska bude 19 metrů dlouhá a asi 3 metry vysoká. „A na té stěně bude znázorněn ráj, přechod mezi pozemským světem a tím, kam přejdeme potom,“ doplňuje děkan.

Ježíšovo srdce a svítící podlaha

Uprostřed kaple bude plastika pokrytá na povrchu mozaikou. Půjde o jakousi studnici, která bude jádrem celé místnosti. Jejím hlavním motivem bude srdce. „Máme na mysli nejsvětější srdce Ježíšovo, které vidíme na kříži. Kristus za nás zemřel z lásky a je to ta největší oběť, když někdo dokáže položit život za druhého.“

Hlavním motivem interiéru kaple bude srdce Ježíšovo

Podle evangelia z Kristova probodnutého srdce vytryskla krev a voda. I to bude znázorňovat červenomodrá mozaika na bílém podkladu. Podlaha v celé kapli bude kamenná, ale místy budou průhledné červené dlaždice zespoda podsvícené. „Když člověk vejde do kaple, tak se ta světla rozsvítí a přijde do toho meditativního prostoru,“ popisuje Vladislav Brokeš.

Celý vnitřní prostor má symbolizovat přechod mezi nebem a zemí. Tento týden se pokládá podlaha a asi za tři týdny nastoupí umělci, aby kapli vyzdobili. Kaple by měla být opravená do konce roku. Zpřístupní jí ale až na jaře společně s celým areálem nového parku.

autor: SOB
Spustit audio