Michal Fárník: Ozonová díra

7. listopad 2012
Vstupte!

Jak vzniká ozonová díra, proč je chemie atmosféry tak složitá, v čem se chemie na úrovni klastrů a nanočástic liší od chemie ve zkumavce? To jsou otázky, které Ivan Boháček položí v dnešním Vstupte!

Mgr. Michal Fárník, Ph.D., DSc., vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Doktorskou práci vypracoval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Po obhajobě doktorátu odešel pracovat do Göttingenu, kde v letech 1995–1998 pracoval v jednom z ústavů Institutu Maxe-Plancka. V letech 1998–2001 pracoval v Boulderu ve Spojených státech amerických v JILA ve Společném ústavu pro laboratorní astrofyziku Coloradské univerzity a Federálního ústavu pro standardy a technologie.

Poté se vrátil do Göttingenu, kde zůstává do roku 2004. V r. 2005 dostal návratové stipendium AV ČR „Purkyně Fellowship“ a vrací se zpět do ÚFCH JH v Praze, kam si z Göttingenu přiváží experimentální zařízení pro výzkum klastrů v molekulových paprscích a zakládá novou laboratoř. Z této laboratoře se vyvinula skupina Dynamiky molekul a klastrů, kterou v současnosti v ÚFCHJH vede. Zde se zabývá se experimenty s molekulovými paprsky, klastry a nanočásticemi, zejména jejich fotochemií a dynamikou.

Ozónová díra nad Antarktidou (stav k 26. srpnu 2009)

Zítra ve Vstupte!:

Zemětřesení, požár s výbuchem, ale i tajemství výroby hyalitového skla skrývá ve svých zdech Státní hrad Nové Hrady, kam se vypravíme v pořadu Vstupte! s premiérou 8. listopadu v 11 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.