Milada Horáková byla bojovnice. Zaplatili za to i její blízcí, říká představitelka hlavní role ve filmu Milada

1. prosinec 2017

Připravit snímek o političce Miladě Horákové trvalo podle scenáristy, režiséra a producenta Davida Mrnky skoro deset let. A jednoduché nakonec nebylo ani přemluvit ke spolupráci představitelku hlavní role, izraelskou herečku Ayelet Zurer.

Než přijala nabídku na roli Milady Horákové, nejprve váhala. „Když mi ale režisér David Mrnka vyprávěl Miladin příběh, došlo mi, že byla pozorouhodnou ženou. Šlo o výjimečnou příležitost,” vzpomíná izraelská herečka Ayelet Zurer v rozhovoru s Pavlem Sladkým na natáčení filmu Milada.

Na začátku vůbec nevěděla, jestli roli přijme - a nakonec se pro ni z natáčení Milady stala doslova osobní záležitost. Její maminka totiž byla Slovenka a prožila podobný příběh jako Jana. „Maminka rodiče ztratila dvakrát, proto pro mě natáčení bylo opravdu osobní,” vysvětluje herečka.

Milada veřejná versus Milada soukromá

O Miladě Horákové se dnes mluví jako o političce, právničce, veřejně činné osobě nebo také jako o feministce. „Víc než cokoliv ji chápu jako bojovnici za lidská práva, právě to ji hnalo kupředu. Měla v sobě touhu zachránit svět, pomáhat ostatním,” říká Ayelet Zurer.

Film Milada je podle ní plný vnitřních dramat. „Stín v tomto případě dopadá na Miladin osobní a rodinný život. .Ukazuje, že sice ovlivnila životy lidí kolem sebe v neuvěřitelném měřítku, zaplatila za to ale ona a její rodina,” popisuje herečka. „Za to, že tolik riskovala, zaplatila osudy těch, kdo jí byli nejblíž.”

Miladin příběh tak je podle ní inspirací i dnes. „Kdyby všichni přijali část odpovědnosti, nemuseli by někteří lidé platit tak vysokou cenu,” uvažuje herečka.

autoři: Pavel Sladký , als
Spustit audio