Milé samice paviánů vítězí

4. říjen 2012

Tlupy paviánů čakma se v mnohém podobají střední škole: i tady najdeme společenské hvězdy a naprosté nuly. O oblíbenosti samic přitom rozhoduje především to, nakolik jsou milé k těm ostatním.

Mít přátele se vyplácí lidem i jiným primátům. Podle současných studií nám robustní sociální síť přináší lepší zdraví a delší život, zatímco osamělost je spojena s nemocemi a předčasným úmrtím. U zvířat přispívá k delšímu životu a vyššímu počtu potomků. Vědci z Pensylvánské univerzity už bezmála 20 let studují paviány čakma (Papio hamadryas ursinus), kteří žijí v rezervaci Moremi v Botswaně. Společnost paviánů je přísně hierarchická a dcery dědí své společenské postavení po svých matkách. Dominantní samice mívají větší šance k páření a lepší přístup ke zdrojům potravy, teoreticky by tedy měly mít i větší reprodukční úspěch než samice z nižších příček společenského žebříčku.

Grooming neboli ritualizované vzájemné probírání srsti mezi paviány

V praxi to ale pokaždé neplatí, což naznačuje, že zděděné postavení není všechno. Do hry vstupuje faktor společenské oblíbenosti, která závisí na osobnosti konkrétní samice. Paviáni aktivně budují své sociální sítě, ale některým jedincům to jde lépe než jiným. Může se tak stát, že samice s množstvím příbuzných je osamělá, zatímco z jiné, která má příbuzných jen pár, je společenská hvězda.

Logo

Celkem 45 samic paviánů čakma rozdělili vědci do tří osobnostních typů: na milé, odtažité a samotářské. O tom, kam která samice spadá, rozhodovalo její chování: kolik času tráví s jinými samicemi, jak se věnuje péči o jejich srst, jestli a vůči komu je agresivní a které samice přátelsky zdraví zachrochtáním. „Milé“ samice se chovaly přátelsky ke všem ostatním samicím bez ohledu na jejich společenské postavení a vytvářely si pevné sociální vazby s trvalými přítelkyněmi. „Odtažité“ samice byly agresivnější a přátelily se především s výše postavenými samicemi, které měly mláďata. Jejich sociální vazby byly slabší, ale přátelům zůstávaly věrné.

Samec paviána (Papio cynocephalus)

Poslední osobnostní typ tvořily samotářské samice, které se vůči ostatním chovaly nepříliš přátelsky a uzavíraly jen slabá a krátkodobá přátelství se samicemi, které neměly mláďata. A právě tyto „samotářky“ měly v trusu nejvyšší hladinu stresových hormonů, nejméně mláďat a nejkratší délku života. Naopak nejmenším stresem trpěly „milé“ samice, které se také dožívaly nejvyššího věku a odchovaly nejvíce mláďat. Chovat se hezky k ostatním se prostě vyplácí – i pokud jste pavián.

Zdroj: PNAS, University of Pennsylvania

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.