Milion uprchlíků v Německu zažije své první Vánoce

První Vánoce v Evropě prožijí statisíce uprchlíků, kteří sem letos dorazili. Jen v Německu je to víc než milion oficiálně registrovaných běženců. I když jsou to z velké části muslimové, neznamená to, že se jich křesťanské svátky nedotknou. Jedny takové syrsko-německé Vánoce budou i v sousedním Bavorsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Džihád, 22letý Syřan z Damašku, je v Německu pět měsíců. Na snímku jeho povolení k pobytu

Džihád, 22letý Syřan z Damašku, je v Německu pět měsíců. Na snímku jeho povolení k pobytu | Foto: Vojtěch Berger

Adventní trh v bavorském Hofu vypadá tradičně – stánky s perníčky, klobásami nebo svařeným vínem. Exotičtěji už ale působí uprchlíci, kteří tam občas zavítají nasát předvánoční atmosféru.

Hof má přes 40 tisíc obyvatel a v současnosti tam žije zhruba 700 uprchlíků.

„Myslím, že každé evropské město by mělo být schopné přijmout takový počet uprchlíků, aby to nebylo víc než 2 procenta počtu jeho vlastních obyvatel. U nás v Hofu je to 1,5 procenta a funguje to,“ tvrdí radní Christine Schoernerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se uprchlíci začleňují do života v bavorském Hofu, zjišťoval zpravodaj Vojtěch Berger

Schoernerová také dobrovolně spolu s řadou dalších lidí pomáhá uprchlíkům učit se jazyk, brát jejich děti do zoo, ukazovat jim okolí města nebo dělat společné večeře se starousedlíky.

Hofu se zatím vyhýbaly útoky na uprchlická zařízení, jaké v poslední době zažily jiné části Německa. Nezaměstnanost je tu sotva 4 procenta a podle radní Schoernerové tak odpadá jedna z hlavních obav starousedlíků vůči běžencům, tedy že jim budou brát práci nebo kus jejich vlastního blahobytu.

„Předsudky jsou všude, kam přijde velká masa neznámých lidí. Jenže když se z masy stanou tváře a místo Iráčanů a Syřanů najednou mluvíme o konkrétních lidech, je to najednou něco jiného,“ říká.

Vánoce? Žádná novinka, říká Džihád

Jednou z těch konkrétních tváří je Džihád, 22letý Syřan z Damašku. V Německu je pět měsíců spolu se svým mladším bratrem, doma nechali velkou část rodiny.

Džihád utekl s nedokončeným diplomem z univerzity v oboru síťové inženýrství. Bál se, že ho po dokončení studia naverbují do syrské armády.

„Nejsme tu kvůli penězům, drahým autům nebo domům. To všechno jsme měli i doma. Chceme mír a šanci do budoucna,“ vysvětluje Džihád.


Umí už i trochu německy, pět hodin jazykových kurzů denně každý pracovní den posledních pár měsíců dělá své. Džihád se v Německu rozkoukává rychle a v Hofu už pomáhá uprchlíkům, kteří přijeli později než on, třeba jako tlumočník.

A jak si jako syrský muslim zvyká v okázale křesťanském Bavorsku? „Není to pro mě žádná novinka, v Sýrii jsme žili spolu s křesťanskou menšinou. Oni respektovali naše svátky a my ty jejich. Měl jsem křesťanské kamarády tam a našel jsem si je i tady,“ dodává Džihád.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme