Mimikry a příbuzné jevy

7. leden 2017

Dějiny poznávání a výkladu vnějšího vzhledu živých organismů pohledem známého biologa, filozofa a spisovatele Stanislava Komárka.

Pojem mimicry použili jako první entomologové William Kirby a William Spence ve svém Úvodu do entomologie, vydaném v Londýně právě před dvěma sty lety. V jejich úzkém pojetí označoval známý jev, kdy se některé druhy hmyzu snaží „znenápadnit“ tím, že se svým vzhledem připodobňují částem rostlin – listům, větévkám, květům nebo kůře. Nejstarší zmínky o podobném maskování živočichů najdeme už ve 4. století před Kristem u řeckého filozofa Aristotela. Snaha o popsání a pochopení tzv. mimetických jevů prolíná celými dějinami přírodních věd. Dnes mezi ně řadíme nejen už zmíněné kryptické jevy, maskování, ale také jevy sémantické, které mají živočicha naopak učinit nápadným. Ještě zajímavější jsou pak různé „podvodné“ designy, připodobňující jednoho živočicha k druhému, falešné hlavy či jiné části těla, nepravé oči a podobně. A pochopitelně – mimikry se netýkají jen živočichů; hojně se vyskytují i v říši rostlinné.

Dějinám poznávání a výkladu vnějšího vzhledu živých organismů se už léta věnuje biolog, filozof a spisovatel Stanislav Komárek. Své poznatky shrnul do knihy, nazvané Mimikry a příbuzné jevy, která vyšla v loňském roce v nakladatelství Academia už ve třetím, přepracovaném vydání. Cílem této publikace je podle autora ilustrovat vývoj chápání podobností a mimetických jevů v živé přírodě a závislost tohoto chápání na dobových názorech a představách, na celkové intelektuální atmosféře doby a také na jazyce, ve kterém je ta či ona práce pojednána. Důraz přitom klade především na koncepce „zapadlé za horizont“, kterým hrozí, že upadnou v zapomnění – třeba jen proto, že byly formulovány dávno před vznikem internetu a pokud se do dnešních dnů dochovaly, pak často jen ve formě neurčitého povědomí a vydestilovaných frází. Proto si třeba můžete myslet, že zebří pruhy slouží jako maskování ve vysoké trávě a křovinách a zůstane vám utajeno, že existuje množství dalších hypotéz o jejich významu, které jsou přinejmenším stejně hodnotné.

Mimikry a příbuzné jevy

Mimetické jevy jsou jedním z klíčových témat biologie. Publikace Stanislava Komárka je nejúplnějším zpracováním dějin jejich zkoumání vůbec. Určitě si proto zaslouží pozornost každého skutečného milovníka přírodních věd.

O knihu Mimikry a příbuzné jevy s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte až do 22. ledna.

Stanislav Komárek: Mimikry a příbuzné jevy : Dějiny poznávání a výkladu vnějšího vzhledu živých organismů. Praha: Academia, 2016. ISBN 978-80-200-2595-1.

autor: frv
Spustit audio