Mimořádný Velikonoční koncert Collegia 1704

15. duben 2014

Cyklus hvězdy barokní opery vyvrcholí v pražském Rudolfinu 15. dubna mimořádným Velikonočním koncertem. Soubor Collegium 1704 na něm pod vedením dirigenta Václava Lukse provede Bachovy Matoušovy pašije.

Nejrozsáhlejší oratorní skladbu všech dob vybral a se svým souborem Collegium 1704 nastudoval dirigent Václav Luks. Provedením vrcholného duchovního díla doby baroka soubor uzavře cyklus koncertů, na kterých doprovodil řadu světových operních pěvců.

Společně s Collegiem na nich vystoupila například americká mezzosopranistka Vivica Genaux. I tentokrát přizval dirigent Václav Luks světovou pěveckou špičku – v roli Evangelisty Matouše se v Bachově monumentální skladbě představí finský tenorista Topi Lehtipuu.

Koncertem se sice uzavírá letošní cyklus hvězdných koncertů, zároveň jím ale zahajuje abonmá na příští rok. V nadcházející sezóně tento český soubor představí v cyklu Hvězdy barokní opery českému publiku další výtečné hlasy a výjimečné osobnosti staré hudby.

Po boku Collegia 1704 v nové sezóně vystoupí například nejuznávanější kontratenorista současnosti Bejun Mehta, altistka Sara Mingardo nebo první dáma francouzského baroka Sandrine Piau.

02927829.jpeg
autoři: Helena Petáková , Markéta Kaňková
Spustit audio