Mimozemšťané, které ve vesmíru možná potkáme, budou nejspíše inteligentní stroje

17. srpen 2015

Lidská civilizace při výzkumu vesmíru úspěšně využívá automatických sond. Ty se mnohdy dostanou i tam, kam by člověk vůbec vstoupit nemohl nebo by v dané oblasti dlouho nevydržel. Vesmír je totiž obrovský a velmi nehostinný a vymyká se tradičním lidským měřítkům i našim schopnostem biologické adaptace.

Z tohoto faktu mnozí odborníci, zejména fyzikové a astronomové, vyvozují, že pokud někdy ve vesmíru zaznamenáme stopy činnosti mimozemských civilizací, narazíme ze všeho nejspíše na jejich inteligentní stroje či roboty, které mohou překonat řadu omezení, platných pro organickou živou hmotu.

Bez ohledu na fakt existence či neexistence mimozemských civilizací, podle řady odborníků zejména z řad tzv. transhumanistů (rozvíjejí koncepce o překonání současného stavu lidské civilizace různými, zejména technologickými či biologicko-inženýrskými prostředky, příkladem je Ray Kurzweil), lze očekávat podobný vývoj směrem k inteligentním strojům i u nás na Zemi. Člověk už dnes posílá na jiné planety naší sluneční soustavy bezpilotní sondy s primitivními “umělými mozky”. Tyto stroje jsou schopny vydržet pracovat celé roky či dokonce desetiletí v podmínkách vzduchoprázdna, extrémního chladu či horka, intenzivní radiace, bez nutnosti dýchání, pití a jídla, bez nutnosti řešit jakékoliv další problémy, spojené s přítomností člověka v nezvyklém a tvrdém prostředí. Pokud chceme postupovat dále v poznávání našeho kosmického okolí, budeme muset dotyčné technologie, na kterých jsou automatičtí a částečně inteligentní průzkumníci založeni, rozvíjet do dnes nepředstavitelné podoby. Není sice vyloučeno, že se k jiným planetám sluneční soustavy vydá během sta let i nějaký menší počet lidí, ale ani ti se bez inteligentních strojů a robotů neobejdou.

Z tohoto rámce vychází například lord Martin Rees, britský královský astronom a významný popularizátor vědy. Podle něj máme šanci ve vesmíru najít jako vyslance obydlených mimozemských světů spíše velmi inteligentní a velmi trvanlivé stroje než jejich původní tvůrce, založené na organické živé hmotě. Nemusí přitom jít nutně vždy o stroje vyrobené z kovu. Možná bychom je ani jako stroje nemuseli hned rozeznat. Takoví vyslanci budou typicky muset překonávat vzdálenosti tisíců až milionů světelných let a být na cestách statisíce nebo stamiliony let. Budou muset být schopni učit se a cíleně vyvíjet a zdokonalovat svoji hmotnou podstatu, podle zákonů adaptace či přirozeného výběru. Možná se budou moci s využitím místních surovin a místních zdrojů energie v dané hvězdné soustavě replikovat (to je koncepce tzv. von Neumannových strojů) a v takto znásobeném počtu pokračovat dále do vesmíru, jako umělé a neživé, přesto v jistém smyslu žijící bytosti. Dokonce, i pokud někdy zachytíme jen “pouhý signál” cizí civilizace, pravděpodobně bude pocházet od podobných strojů, které budou autonomně zkoumat vesmír a cestovat mezi hvězdami, bez ohledu na to, jestli je zrodivší mateřská biologická civilizace zanikla či ne.

Martin Rees

Posthumánní éra pozemské civilizace?

Naši civilizaci čeká podle Reese a mnoha dalších zřejmě také podobný rozvoj. Už jen několik stovek či tisíců dalších let na Zemi a v jejím okolí bude dominovat biologická inteligence, pak nás inteligentní stroje překonají jak co do počtu, tak co do kvality činnosti a úrovně své inteligence. Není ani zaručeno, že biologická civilizace bude pokračovat ve své dosavadní podobě dál, její vývoj v “kontaktovatelné podobě” je stejně omezen na tisíce či maximálně na desetitisíce let. Pak lidstvo buď zcela “předá štafetu” čistě strojové civilizaci nebo dojde ke vzniku hybridních forem bytostí, které budou smíšeným konglomerátem biologických a technologických prvků a systémů, tedy kyborgů.

Nebo se část lidstva vydá na cestu účelových a řízených genetických manipulací. Tehdy nastane tzv. posthumánní éra pozemské civilizace, která se pak bude moci skutečně stát civilizací kosmickou. A vzhledem k tomu, že řada hvězd a planet s nimi spojených je mnohem starších než Země, je možné, že případné civilizace z nich pocházející mají před lidstvem mnoho milionů nebo dokonce i miliard let náskok. Potom by jejich potomci ve formě inteligentních strojů mohli křižovat vesmírem a kolonizovat jej. Podobné představy zastávají také Seth Shostak, vedoucí vědec projektu SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), filosofka Susan Schneider, fyzik Paul Davies nebo astrobiolog Stephen Dick.

Pátrání po mimozemských civilizacích pokračuje

Martin Rees se také zúčastnil zahájení nové akce Breakthrough Initiatives for SETI, která je spojena s dotací 100 milionů dolarů do pokusů o zachycení případných signálů mimozemských civilizací. Další otázkou ovšem je, zdali jsme schopni podobným signálům, resp. jejich původcům porozumět, pokud budou chápat vesmír jinak než my. Nebo jestli se o nás vyspělá kosmická civilizace vůbec bude zajímat. V tom byl velmi skeptický například polský spisovatel Stanislaw Lem, který různé formy podobných nedorozumění popisoval třeba v románech Nepřemožitelný, Solaris, Pánův hlas či Fiasko.

Zdroje: Susan Schneider - Alien Minds (PDF), Telegraph, Hacked, Huffington Post, The Weather Network, Motherboard, NASA/Library of Congress Astrobiology Symposium, Daily Mail

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio