Minerální pramen vykouzlil v podhůří Beskyd Travertinovou kaskádu

10. srpen 2016

Na první pohled nenápadný vodní pramen dokáže kolikrát udělat v přírodě divy. V obci Tichá v podhůří Moravskoslezských Beskyd je toho důkazem Travertinová kaskáda. Zajímavý hydrogeologický útvar vznikl právě díky silně mineralizované vodě. Místo je od roku 1988 přírodní památkou.

Místo najdete poměrně snadno – nejnižší část celé chráněné oblasti leží jen pár metrů od hlavní komunikace v obci Tichá. Na přírodní památku upozorňuje značení a informační tabule, stejně jako dřevěné oplocení, kolem kterého je možno poměrně pohodlně vystoupat nahoru podél kaskády až k samotnému prameni.

„Travertin je forma sladkovodního vápence, který se usazuje z vápenitých pramenů nebo na potůčcích, které mají ve vodě větší obsah vápníku,“ vysvětluje geolog a šéf Geoparku Podbeskydí Dalibor Kvita.

Celá oblast je součástí Geoparku Podbeskydí, který je od roku 2014 jedním ze šesti Národních geoparků v České republice.

Celá kaskáda je dlouhá asi 120 metrů a vypadá jako val, do kterého někdo vysekal nesouměrné schůdky a prahy. V nejvyšších částech měří až tři čtvrtě metru.

„Travertinové kaskády nebo výskyty travertinu jsou pro Karpaty poměrně typickým prvkem, nicméně jsou to útvary, které jsou poměrně hodně křehké a náchylné na poškození. Navíc tahle Tichavská kaskáda je vyvinutá v poměrně neobvyklejším tvaru,“ dodává Kvita.

V okolí Travertinové kaskády se rozprostírají dubohabrové lesy, místy s příměsí smrku. Mezi chráněnými druhy rostlin je tady možné spatřit například lýkovec jedovatý, pětiprstku žežulník nebo vstavač mužský.

Spustit audio

Související