Ministerstvo chce sčítat romské žáky ve školách. Podle učitelů je to proti lidským právům

Ministerstvo školství bude zjišťovat počty romských žáků a žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí na školách. Tvrdí, že k tomu nepotřebuje souhlas rodičů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učebna Západočeské univerzity v Plzni

Učebna Západočeské univerzity v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Základní a praktické školy začnou sčítat romské a sociálně znevýhodněné děti. Ministerstvo školství chce zjistit, kde a jak jsou romské děti vzdělávány. Cílem je podle něj předejít jejich diskriminaci.

Učitelské profesní sdružení si ale podle mluvčí Jany Karvaiové myslí, že způsob určování sociálního postavení a etnické příslušnosti při počítání romských dětí je v rozporu s lidskými právy.

Škola v Krásné Lípě přímo nediskriminovala romské žáky, zjistili inspektoři

Číst článek

„Data se zjišťují bez vědomí rodičů. Ministerstvo tvrdí, že jde o data anonymní, a tudíž prý není důležité, aby k tomu rodiče dávali souhlas.“

Předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička se sběrem dat ale souhlasí. Stát podle něj musí mít informace o tom, kolik romských dětí ve školách je.

„Prostřednictvím médií jsme byli informováni, že se do škol přihlásilo oproti minulému roku o 180, možná 200 dětí vice. Ten údaj ale není přesný a my potřebujeme vědět přesné údaje o tom, kolik romských dětí do běžných tříd nastoupí,“ vysvětluje.

Barbora Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme