Ministerstvo dokončilo 'pamlskovou' vyhlášku. Od nového roku si děti ve škole nekoupí sladkosti

Do konce roku musí zmizet z bufetů i automatů ve školách všechny sladkosti a sladké limonády. Prodávat bude možné pouze ovoce, zeleninu a zdravé výrobky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gumoví medvídci, sladkosti

Gumoví medvídci, sladkosti | Foto: Fotobanka Pixabay

Za změny může zákon, který zakázal prodej nezdravých potravin ve školách a školských zařízeních už vloni v září. Zákon prosadil bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Školy ale zatím čekali na prováděcí vyhlášku. A ta začne platit 20. září. Školy budou mít tři měsíce na to, aby se novým požadavkům přizpůsobily.

„Mi řekněte, co mám prodávat. Já tady můžu prodávat jedině housky. To potom ale neodhadnete, kolik dětí si koupí housku, takže potom se to musí odepsat nebo se to vyhodí, samozřejmě. Je škoda toho sýra, té šunky. Prodají se celozrnné chlebíčky, to jediný se prodá. Ale jinak bude bufet prázdný a já budu bez práce,“ bojí se paní Irena, která prodává v bufetu Základní školy Ohradní v Praze.

„Ve školách a školských zařízení bude možné prodávat ovoce, zeleninu, ovocné a zeleninové šťávy bez přidaného cukru. Při splnění vyhlášky bude možné ve školách a školských zařízeních dále prodávat také zpracované ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, pekařské výrobky, masné nesmažené výrobky,“ vysvětluje mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová, co všechno si budou moci žáci koupit.

Střední školy si vybojovali výjimku

Vyhláška také zakazuje, aby v obložených bagetách byla majonéza, hořčice nebo kečup. Všechny tyto zákazy se ale vztahují pouze na děti, které plní povinnou školní docházku.

„Výjimky se týkají například vyšších odborných škol, zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků či případů, kdy žáci prodávají výrobky, které vytvořili jako součást praktického vyučování,“ dodává tisková mluvčí.

Zákaz nezdravých potravin v automatech je na spadnutí, středoškoláci protestují

Číst článek

Původně se měl zákaz týkat také středních škol. S tím ale nesouhlasila Česká středoškolská unie. Její členové poslali otevřený dopis ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD), který podepsalo na šest tisíc lidí.

Změnu ve vyhlášce středoškoláci vítají. „Neradi bychom, abychom byli vnímáni jako bojovníci za nezdravou stravu. Ten otevřený dopis obsahoval ještě dva neméně důležité požadavky, a to finanční zvýhodnění těch zdravých svačin v bufetech a automatech nebo u doplňkového prodeje ve školních jídelnách, a také zlepšení jídel ve školních jídelnách samotných,“ řekl předseda unie Štěpán Kment.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme