Ministerstvo financí by mohlo zkomplikovat rozhlasovou i televizní digitalizaci

8. únor 2018

Vládní rezort argumentuje u novely daňového zákona neslučitelností s právem Evropské unie, materiál odeslal k připomínkovému řízení.

Ministerstvo financí by mohlo Českému rozhlasu zkomplikovat budoucí zavádění pozemního digitálního vysílání DAB+. V rámci tzv. řádné novely daňového zákona navrhuje kvůli neslučitelnosti s právem Evropské unie zrušit loni zavedené opatření, podle kterého může Český rozhlas v současnosti uplatňovat nárok na odpočet DPH za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu, jako ho mohou uplatňovat komerční rozhlasové a televizní stanice.

Jak již bylo dříve medializováno, Český rozhlas chtěl tyto finance využít pro investice do pozemního vysílání DAB+, Česká televize jako další veřejnoprávní médium pro zavádění nového televizního standardu DVB-T2/HEVC a budování svého přechodového multiplexu, který nabídne všechny její programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Dále Ministerstvo financí do novely promítlo například požadavky EU ohledně uplatňování DPH v případě poukazů a přeshraničního poskytování digitálních služeb. Jak vyplývá z webových stránek vlády, rezort materiál odeslal k připomínkovému řízení.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio