Ministerstvo financí zlepšilo odhad letošního růstu české ekonomiky na 3,9 procenta

Českému hospodářství se daří. Ministerstvo financí zlepšilo odhad letošního vývoje ekonomiky z 2,7 na 3,9 procenta. Důvodem je překvapivý meziroční hospodářský růst v prvním čtvrtletí tohoto roku o čtyři procenta. Stimulovat ekonomiku by měla levná ropa a čerpání evropských dotací. Češi by se mohli dočkat i mírného zvyšování platů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Hlavním tahounem zůstává nadále průmysl v čele s automobilovou výrobou a nově i stavebnictvím, které zažívá boom.

Velkou zásluhu na pozitivním vývoji tuzemské ekonomiky má podle mluvčího resortu financí Michala Žurovce i to, že domácnosti víc utrácejí.

„Reálný hrubý domácí produkt zaznamenal extrémní mezičtvrtletní nárůst o 2,5 procenta. Stejně jako ve čtvrtém čtvrtletí 2014 byl ale růst HDP ovlivněn legislativním omezením doby prodeje tabákových výrobků se starou nálepkou,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo financí je v makroekonomické prognóze výrazně optimističtější oproti předcházejícím odhadům. Na důvody se ředitel odboru finanční politiky Davida Prušvice a hlavního ekonoma UnicreditBank Pavla Sobíška ptala Veronika Sedláčková

„Reálná hrubá přidaná hodnota v prvním čtvrtletí 2015 meziročně vzrostla o 1,3 procenta, což byl největší přírůstek od čtvrtého čtvrtletí 2007,“ doplnil.

Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek vidí za letošním růstem HDP i čerpání evropských dotací.

„Patrná je velmi silná investiční aktivita a musíme říci, že je silně podporovaná penězi z evropských fondů. Letošní rok je poslední, kdy musíme dočerpat evropské peníze z předchozího programovacího období a příliv těchto investičních prostředků je opravdu masivní,“ vysvětlil.

„Za první pololetí roku 2015 bylo vyčerpáno přibližně 120 miliard, což je zhruba obdobná částka jako za celý rok 2014,“ přiblížil ředitel odboru Finanční politiky ministerstva financí David Prušvic.

V prognóze resortu bylo ale podle Prušvice zahrnuto i například navýšení platů státním zaměstnancům nebo mimořádný příspěvek důchodcům.

„Nejde jen o investice veřejného prostoru. Také soukromé podniky jsou v investicích podstatně aktivnější než v minulých letech. Tady se zřejmě projevuje vliv ukončení dlouhodobé krize, která začala rokem 2009,“ doplnil o příčinách růstu hlavní ekonom UnicreditBank Pavel Sobíšek.

Růst mezd?

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka lepší kondici tuzemské ekonomiky poznají také Češi.

„Růst mezd je de facto opožděný o, řekněme, několik čtvrtletí za růstem ekonomiky. Domnívám se, že už od druhé poloviny letošního roku a především v roce 2016 by to měl český občan poznat i v peněžence,“ odhadl.

Hospodářský vývoj by se podle ekonomů na pracovním trhu mohl projevit i tím, že by měl dál klesat počet lidí bez práce.

Zástupci resortu financí upozornili, že ekonomiku povzbuzují některé jednorázové faktory, které se příští rok zřejmě nezopakují.

Výsledky nové makroekonomické prognózy Ministerstva financí ČR na letošní a příští rok | Foto: ČTK

Tereza Chlubná, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme