Ministr Dienstbier prý odvolal Šimáčka i kvůli problémům s veřejnými zakázkami

Opakované problémy týkající se veřejných zakázek, to byl podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD jeden z důvodů odvolání šéfa Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka. Podle Dienstbiera mimo jiné neoprávněně rozhodl o zakázce na nákup televizního vysílacího času v hodnotě 5 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference, Úřad vlády, Jiří Dienstbier

Tisková konference, Úřad vlády, Jiří Dienstbier | Foto: Filip Jandourek

„Tato zakázka, kterou nebylo možno zadat, nebylo možno smlouvu podepsat bez projednání na vládě, tak byla ředitelem odboru pro sociální začleňování podepsána. A to přes to, že byl informován, že takovou zakázku je nutno napřed na vládě projednat,“ vysvětlil Jiří Dienstbier.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček mluvil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu nejen o důvodech svého odvolání

Ministr pro lidská práva prý odvolal Šimáčka také kvůli tomu, že podle něj odmítl debatovat o plánované reorganizaci agentury.

„Pan ředitel Šimáček si vyslechl asi první dvě nebo tři věty. Jakmile slyšel, že se má něco reorganizovat, tak řekl, že s tím nesouhlasí a že se o této věci odmítá bavit. Myslím, že takovýto postup ve vztahu k přímé nadřízené je poměrně nevhodný,“ dodal Dienstbier.

Martin Šimáček to ale odmítl: „Já sám to spíše vyčítám svým nadřízeným, že jsme neměli dost prostoru na diskuzi nad tím, jak by agentura měla vypadat ve státní službě.“

Už dříve také řekl, že důvody považuje za zástupné, irelevantní a v některých částech za lživé a urážlivé.

Martin Šimáček, který byl odvolán z postu ředitele Agentury pro sociální začleňování | Foto: Šárka Ševčíková

Za odvolaného šéfa Agentury pro sociální začleňování se v otevřeném dopise postavili také jeho podřízení.

Vládní Agentura pro sociální začleňování začala fungovat v březnu 2008. Šimáček ji vedl od února 2009.

Do funkce ho jako vítěze výběrového řízení jmenoval tehdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Šéf vládní agentury skončil ve funkci minulý pátek.

Agentura spolupracuje s městy a obcemi, v nichž jsou problematická místa. Její poradci mají přispět k navázání kontaktů mezi místní radnicí, policií, školami či neziskovými organizacemi, které by se měly společně snažit situaci zlepšit. Nyní agentura působí na 36 místech.

Petra Hosenseidlová, Anna Jadrná, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme