Ministr vnitra Francie rezignoval, během prázdnin údajně zaměstnával své dcery za desítky tisíc eur

Francouzský ministr vnitra Bruno Le Roux v úterý odstoupil. Učinil tak poté, co finanční prokuratura začala vyšetřovat obvinění, jež se objevilo v médiích, že ještě jako řadový poslanec zaměstnával své dcery během letních prázdnin jako parlamentní asistentky. Novým ministrem byl už jmenován Matthias Fekl, oznámil podle médií prezidentský palác.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Francie Bruno Le Roux rezignoval, když ho začali vyšetřovat

Ministr vnitra Francie Bruno Le Roux rezignoval, když ho začali vyšetřovat | Zdroj: Reuters

Kvůli problému byl Bruno Le Roux na úterý pozván k premiérovi Bernardu Cazeneuveovi, což hned vyvolalo spekulace, že bude odvolán. Skandál je pro vládní Socialistickou stranu nemilou událostí vzhledem k tomu, že za měsíc se konají prezidentské a za tři měsíce parlamentní volby.

Podobná aféra se zaměstnáváním rodinných příslušníků postihla také konzervativního prezidentského kandidáta Françoise Fillona.

Zaměstnávání rodinných příslušníků jako parlamentních asistentů je ve Francii legální, v souvislosti s Fillonovou kauzou se ale tato praxe stává stále častěji terčem kritiky. Fillon čelí obvinění v rámci zkoumání údajně neoprávněných příjmů jeho manželky a dětí ze zpronevěry veřejných financí.

Podle listu Quotidien pracovaly dcery současného socialistického ministra vnitra pro svého otce už v době, kdy ještě navštěvovaly gymnázium i později během studia na vysoké škole. Pracovní smlouvy dostávaly na dobu prázdnin a studijního volna a to už od věku 15 respektive 16 let. Přijít si tak Le Rouxovy dcery měly podle Quotidien až na 55 000 eur (1,5 milionu korun).

Le Roux do funkce ministra vnitra nastoupil poté, co se předchozí šéf rezortu Bernard Cazeneuve stal loni v prosinci premiérem. Ve funkci tehdy nahradil Manuela Vallse.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme