Míst, kde se prodávají léky, rychle přibývá. Seženete je třeba na čerpací stanici

V Česku přibývá míst, kde prodejci nabízejí léky. Prášky na bolest hlavy nebo na snížení teploty se dají koupit i na některých autobusových nádražích, čerpacích stanicích nebo v hotelech. Prodejních míst jsou dnes po republice skoro dvě tisícovky. Oproti roku 2001 to je podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv desetinásobek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ČR rychle totiž přibývá míst, kde se prodávají léky, narazíte na ně třeba na čerpacích stanicích

V ČR rychle totiž přibývá míst, kde se prodávají léky, narazíte na ně třeba na čerpacích stanicích

„Léčiva prodáváme přes rok, a co se týče zájmu, největší je o léky na bolest, případně sirupy na kašel nebo vitamin C,“ říká provozní čerpací stanice v pražských Nuslích Kateřina Ryglová.

Aby mohla vyhrazené léky prodávat, musela nechat proškolit prodavačky. Podmínkou je podle Hany Pavlíčkové ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv také nabídka jen určitých léčiv. „Které je možné používat bez odborné konzultace s lékárníkem. Mezi vyhrazené léky patří například čaje, dezinfekční přípravky, ale i přípravky na léčbu mírné bolesti,“ upřesňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku přibývá míst, kde prodejci nabízejí léky. Nejde přitom o lékárny. Prášky na bolest hlavy nebo na snížení teploty seženete i na některých autobusových nádražích, na čerpacích stanicích nebo v hotelec

Mimo lékárnu se můžou léky prodávat na základě povolení ministerstva zdravotnictví od roku 1998. Léky tak prodávají vedle čerpacích stanic třeba i některé supermarkety, hotely nebo autobusová nádraží.

Podle Hany Pavlíčkové ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv zájem o prodej vyhrazených léčivých přípravků roste. Povolení má v současné době 1988 prodejců. „Zájem o tuto možnost je v posledních letech poměrně vysoký. V roce 2001 jsme evidovali 187 prodejců vyhrazených léčiv, loni tento počet přesáhl číslo 1800,“ říká.

Státní ústav pro kontrolu léčiv na prodejce dohlíží a kontroluje je. Loni zkontroloval skoro 90 prodejců. Závažné nedostatky odhalil u devíti z nich.

„Závažnými zjištěními bylo nezajištění oprávněné osoby prodávající tyto léky a neoznámení SÚKL zahájení činnosti, adresu místa provozovny, případně ukončení činnosti. Bylo také třeba zjištěno, že v provozovně nebyly dodrženy podmínky skladování nebo nebyla vedena dokumentace teplot uchovávání,“ popisuje Pavlíčková.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme