Místo prádla sochy a obrazy. Studio Prám naplnilo bývalou prádelnu ve Vysočanech uměním

Vysočany jsou industriální čtvrtí, kde najdete mnoho výrobních a technických staveb. Některé z nich už dávno neslouží svému účelu a zázemí v nich našli umělci. V budově bývalé prádelny sídlí Studio Prám, sdružení 12 absolventů AVU a UMPRUM. Veškeré prostory industriálního objektu jsou po rekonstrukci a nabízí tak příjemné prostředí pro tvorbu. K dispozici nejsou jen ateliéry, ale také multifunkční sál, který je místem konání výstav, koncertů, promítání a dalších akcí pro veřejnost.

Budovu převzalo studio od spolku Trafačka, ten doporučil první umělce a ti přiváděli další. Společně pak založili Studio Prám. Najít správný název nebylo lehké. Prám je v tomto případě symbolem sdíleného prostoru a příležitosti. Ve Vysočanech už působí tři roky. "Letos poprvé se nám podařilo rozjet mezinárodní rezidenční program. Takže tady máme spoustu umělců ze zahraničí, se kterými můžeme sdílet naše zkušenosti. A naopak se propojovat s dalšími institucemi v zahraničí," popisuje Magdaléna Roztočilová.

Multifunkční sál je také pravidelně využíván jako výstavní prostor, kam se může přijít podívat každý. Aktuálně je tu k vidění až do 16. února 2018 zvuková instalace Tabula Rasa. Bratři Adam Železný a Ladislav Železný proměnili materiálové dispozice porcelánu v akustický nástroj. Jde o průsvitný zvukový obraz z porcelánu, o akustickou situaci v prostoru, přirozený rezonátor, který modeluje zvuk a reaguje na akustiku prostoru, v němž se nachází. pramstudio.cz

Celý industriální objekt bývalé prádelny je po rekonstrukci
Společná výstava, kterou Studio Prám oslavilo 3 roky existence
Budova bývalé prádelny ve Vysočanech, kde sídlí Studio Prám
Porcelánové destičky na výstavě Tabula Rasa
autor:
Spustit audio