Místo 'zlatého dolu' město duchů. Brazilské Itaboraí doplatilo na obří korupční skandál

Brazílie zažívala v posledních letech ropnou horečku. Peníze z ropy, objevené pod mořem, měly pomoci zdravotnictví a školství. Jenže polostátní těžební kolos Petrobras má problémy – cena ropy se propadá, ale investiční projekty teď výrazně brzdí hlavně obrovský korupční skandál, který zasahuje i do politických stran. Úplně jinak, na vlastní kůži, to pociťují nedaleko Ria de Janeira, kde se skoro zastavila stavba obří rafinerie. Nejbližšímu městu Itaboraí se dokonce začalo říkat město duchů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové panorama města Itaboraí. V nových obytných domech se prodal jen zlomek bytů. Zbytek je kvůli krizi prázdný

Nové panorama města Itaboraí. V nových obytných domech se prodal jen zlomek bytů. Zbytek je kvůli krizi prázdný | Foto: David Koubek

Široká silnice vede rozlehlou planinou. Kolem samé pastviny, typické ploty, kudy se vodí dobytek. Na dohled za kopcem jsou úzké komíny, které blikají, ale zatím se z nich nekouří. Tam je vidět prapůvod veškerých nadějí, ale i problémů, které tenhle region v současnosti má. Tam staví firma Petrobras obří rafinerie a petrochemický komplex COMPERJ.

Směrem od ostře hlídané brány v plotu, za který už nesmím, jezdí jeden autobus za druhým. Končí směna, dělníci jedou ze stavby domů. Jenže těch autobusů by mohlo být mnohem, mnohem víc. Kdyby se naplnila očekávání od projektu, který státem ovládaný Petrobras původně sliboval.

„Moje poslední smlouva byla na 30+30 dní. No dobře, vzal jsem to. Ale nakonec jsem nedokončil ani druhý měsíc. Moje firma už neměla podepsanou smlouvu na pokračování zakázky pro rafinerii,“ říká Leandro da Silva. Svářeč opustil gigantické staveniště před rokem. Odešel téměř od zapnuté svářečky. Od té doby je nezaměstnaný. Je místní, je mu 30 let. Má 3 děti.

Přehrát

00:00 / 00:00

V brazilském městě Itaboraí, přezdívaném městem duchů, natáčel zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek

Dceři, která mu teď telefonuje do jedné z kanceláří odborového svazu Sintramon, se omlouvá, že musel brzo ráno do práce. Tou je dnes pro něj roznášení svého životopisu po firmách. Odbory mu poskytují podporu. Může se pochlubit 12 výučními certifikáty pro práci v ropném průmyslu.

„Musíme čekat u vrátnice už ráno – kdyby šel nějaký známý, může vzít životopis na personální, kdyby se náhodou něco našlo... Některé firmy zavírají před zájemci o práci dveře. Nenabírá se. Je to složité,“ povzdychne si očividně nevyspalý Leandro.

Nenaplněná očekávání

Práce na petrochemickém komplexu polostátního Petrobrasu se zčásti zastavily. Ropa zlevnila a už tak nevynáší – investice teď ale dusí hlavně obří korupční skandál, který se dotýká i rafinerie COMPERJ.

Některé dodavatele musel Petrobras kvůli úplatkům a vyšetřování odstavit od zakázek. I proto přišlo o práci 25 tisíc dělníků. Podle odborů navíc firmy dluží tisícům propuštěných mzdu.

Jedna z nových administrativních budov v Itaboraí a před ní futuristické semafory. Kanceláře prázdné, rolety zavřené | Foto: David Koubek

„Podle původního plánu mělo vzniknout 126 tisíc pracovních míst. Všichni měli obrovská očekávání, nejen ve městě, ale v celé oblasti,“ řekl Českému rozhlasu Helil Cardozo, starosta čtvrtmilionového Itaboraí a předseda svazu obcí v regionu.

„Město se obrovsky rozrostlo. Za prací k nám přijeli lidé z celé Brazílie. Přišly nejrůznější firmy, hotely. Ale ukázalo se, že ta očekávání byla falešná.“

'K pronájmu'

Kousek dál od radnice je vidět, jakým rozvojem město za poslední léta prošlo. Radnice je malá, dvoupatrová a je vidět, že budovy tady ve městě dlouhá desetiletí nevyrostly výš než do dvou tří pater. Teď je ale podél hlavní třídy se zbrusu novými futuristickými semafory vidět řada výškových staveb.

Kancelářská budova s názvem Business Itaboraí je ale prázdná, jako spousta dalších. Visí na ní cedule „k pronájmu“. Nikdo nebydlí ani v moderních panelácích, které jsou odsud na dohled. Není jich vůbec málo.

To, že se tady nejspíš myslelo ve velkém, dokazuje i hypermarket za mnou. Pátek odpoledne, ale parkoviště je poloprázdné. A cedule s otevírací dobou přelepená – od září se zkracuje o tři hodiny.

Petrochemický komplex COMPERJ. Za plot se nesmí. Zatím se tam nevrací ani 25 tisíc z bývalých pracovníků | Foto: David Koubek

„Radnice musela postavit nové školy, nová zdravotní střediska – museli jsme udělat nejrůznější investice. Ale tím, že se stavba petrochemického komplexu prakticky zastavila, jsme přišli o polovinu čistých příjmů. A nejen to. Pokud lidé nemají práci, nastane chaos,“ říká starosta Cardozo.

Jedna z budov, která se na rozdíl od mnoha ostatních poslední dobou plní, je Středisko pomoci lidem bez domova. Vypadá nové – a taky ano, funguje teprve něco přes rok.

„V Itaboraí jsme nikdy před tím bezdomovce neměli. Ale na začátku roku, to byla exploze. Najednou bylo 200 rodin na ulici.“ říká Fábio Krespane, který tuhle veřejnou instituci vede. A obdivuje odpovědné lidi na radnici, že něco takového předvídali a středisko s názvem Centro POP zřídili.

„Nikdo z lidí na ulici nebyl místní, nikdo z Itaboraí. Všichni z nich přijeli do města za vidinou práce z jiných měst i ze vzdálených spolkových států,“ uvádí. Lidem v nouzi tu pomáhají najít náhradní bydlení, jiné nejdřív dostávali z psychických problémů, výjimkou není ani to, že nešťastní živitelé rodin sklouznou k drogám.

Krize dopadla i na hypermarket v Itaboraí - v pátek odpoledne je poloprázdný a omezuje otevírací dobu | Foto: David Koubek

„Řada se jich už vrátila do svých původních bydlišť. Ale přicházejí noví, s vidinou toho, že se město dostane z krize a budou další místa. To se ale zatím neděje.“

Problémy nejspíš lehce nezmizí. Po letech hospodářského růstu se dostala do potíží celá brazilská ekonomika. Jedna z příčin je podobná jako zdejší noční můra - pokles cen surovin. Letos se předpokládá dvouprocentní propad HDP.

Starosta viní prezidentku

Starosta Itaboraí Cardozo patří k PMDB, k největší brazilské straně, která je i v současné vládnoucí koalici. Ve vládě mají několik ministrů. Viníka nastalé situace ale jmenuje starosta okamžitě. Je to podle něj prezidentka Dilma Rousseffová a její Strana pracujících (PT).

„Všechno – jak ekonomická krize, tak potíže Petrobrasu, jsou dané tím, že prezidentka Dilma není schopna řídit vládu.“ Dodavatelské firmy, které uzavíraly kartelové dohody, předražovaly zakázky a dávaly za to úplatky manažerům Petrobrasu, ale údajně uplácely nejen prezidentčinu Stranu pracujících, ale také právě PMDB i další strany.

Ropný koncern Petrobras se teď snaží dokončit aspoň část velkého petrochemického komplexu – jeden rafinační provoz. Zahraničního partnera mu prý pomáhá hledat i tým starosty Helila Cadroza. „Nepřinese nám sice to, co se původně od celého projektu čekalo, ale pro stát i region bude znamenat aspoň nějaké příjmy,“ věří starosta.

Svářeč Leandro a jeho rodina zatím přežívá – ale prý jen z božího slitování. „Všichni jsme čekali, že letošní rok bude pro všechny fantastický. Realita je úplně opačná. Pro mnohé to je nenaplněný sen. Ale ještě ho pořád máme v srdci.“

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme