MIXCHANGE: Radio Wave a OFF Radio Krakow představují progresivní DJe a producenty

6. květen 2016

Projekt mezinárodní výměny djských a producentských setů MIXCHANGE vznikl s cílem seznámit a propojit členy české a polské progresivní elektronické scény mezi sebou a hlavně s posluchači za hranicemi. Redaktorka a moderátorka Radia Wave Mary C a polský producent Minoo, tvůrce pořadu Beat Tools na OFF Radiu Krakow, každý měsíc vybírají jednoho výrazného hudebníka z jejich scény, jehož exkluzivní mix je exportován na vlny partnerského zahraničního rádia.

Hodinový set českých producentů a DJů můžete poslouchat na OFF Radiu Krakow vždy první úterý v měsíci od 20:00, polskou stranu prezentuje v rámci pořadu Scéna s Mary C Radio Wave každé poslední pondělí od 23:00 po hudebně exportním pořadu Czeching.

NA RADIU WAVE JSME PREZENTOVALI MIXY OD:

Teielte
Producent a sound designér Teielte se pohybuje na pomezí mnohovrstevnaté elektroniky a úderného hip hopu. Jeho debutové album Homeworkz z roku 2010 bylo první deskou, která vyšla na polské značce U KNOW ME, zaměřené především na progresivní beatmakery. V minulosti remixoval například pro Robota Kocha, Daniela Drumze nebo en2aka. V současné době působí ve dvou projektech, punk-rapovém seskupení Wespół a v duu s bubeníkem Soburou jako Sotei. V jeho mixu uslyšíte tracky od Kidkanevila, Kratos Himself nebo slovenského producenta Jimmyho Pé.
Mix od Teielte najdete v druhé hodině podcastu.

Hatti Vatti
Piotr Kaliński pochází z polských Sopot a v současné době sídlí ve Varšavě. Jako kytarista je známý ze spolupráce s punkovou kapelou Gówno. S polským rapperem Noonem tvoří rapový projekt HV/NOON a minulý rok společně vydali výrazné album Versions. Piotrovy sólové instrumentální projekty pod pseudonymem Hatti Vatti by se daly popsat jako atmosférické downtempo, jeho sofistikovaná práce s detaily na debutu Worship Nothing má blízko k hudbě, kterou vydává například berlínský label Project Mooncircle. V jeho setu uslyšíte tracky od Andyho Stotta, Bena Frosta nebo Appleblim.
Mix od Hatti Vatti najdete v druhé hodině podcastu.

NA VLNY OFF RADIA KRAKOW JSME POSLALI MIXY OD

Karaoke Tundra
Lokální průkopník na poli experimentálních beatů se před nedávnem zabydlel v Praze, jeho kořeny jsou ovšem na Ukrajině a dlouhou dobu působil na Slovensku, kde byl jedním z tvůrců nové tváře progresivního hip hopu společně s Peťo Tázokem. Viktor Tverdochlibov vydával na labelech Bigg Boss, Mad-Hop nebo Ajlavmjuzik. Často se inspiruje sci-fi a futuristickou literaturou. Nedávno založil vlastní label MEDVEDE, na kterém prezentuje hodně třaskavé beaty. Aktuálně spolupracuje s Monikou Načevou a připravuje nové album, na kterém by se měla představit i řada lokálních rapperů, nechte se překvapit. Jeho set si poslechtěte na webu OFF Radia Krakow.

Dizzcock
Pro širší veřejnost je producent Dizzcock objevem letošního roku, jeho instrumentální album na pomezí grimeu a bass music The Elegy of Unsung Heroes totiž před nedávnem získalo ocenění Vinyla. Redaktor A2 a člen post-raveové kapely Lightning Glove Ondřej Bělíček spolupracuje s výtvarníkem Janem Šrámkem alias VJem Kolouchem. Do jejich společných vystoupení i výstavy Between The World And Me se promítají motivy neustálého honu za ziskem, hroutícího se kapitalismu, nejen v Detroitu, a mocného systému, který je tou nejhorší nemocí lidstva, a tedy i celé planety. Jeho set si poslechtěte na webu OFF Radia Krakow.

Nobodylisten
DJ a producent Ondřej Strach vzešel z hiphopové scény a přinesl na ni, na české poměry neslýchanou, emotivní tvorbu. Společně se zpěvákem Václavem Roučkem tvoří pod jménem VR/NOBODY velmi emotivní kombinaci R’n’B a trapu, a přestože je donedávna mainstreamová média nereflektovala, publikum při křtu jejich debutové desky zaplnilo Lucerna Music Bar. Stali se vítězi hudebně exportní soutěže Českého rozhlasu Czeching a v současné době se věnují i módě ve spolupráci se značkou ODIVI. DJ Nobodylisten stojí také za úspěšnou klubovou nocí Addict.

Čtěte také

KURÁTOŘI MIXCHANGE

Minoo
Polského producenta Minoo můžete znát díky jeho tvorbě na pomezí hip hopu, jazzu a elektroniky. Pro OFF Radio Krakow připravuje pořad Beat Tools, ve kterém vybírá progresivní elektronickou hudbu a zabývá se i praktickou stránkou hudební produkce. Kromě hudebních aktivit přednáší filozofii na krakovské univerzitě. Rozhovor s ním si můžete přečíst tady.

Mary C
Každé pondělí od 22:00 ji můžete slyšet na Radiu Wave. V pořadu Scéna s Mary C se věnuje té nejčerstvější hudbě, která vychází z rapové, r’n’b a elektronické scény. Pravidelně první pondělí v měsíci představuje s Martinem Tvrdým ve speciálu Kreaton nové způsoby hudební tvorby a nejrůznější aspekty hudebního průmyslu. Společně také vydávají hudbu mladých lokálních producentů na pohlednicovém Post-Labelu. Je DJka, organizátorka hudebně-vzdělávací akce Music Ports a koordinátorka hudebně exportního projektu Czeching.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.