Mláďata u antilop losích

15. květen 2014

Stádo antilop losích v ostravské zoologické zahradě se rozrostlo o nové členy. Jsou jimi dvě mláďata, která se narodila letos na jaře – sameček přišel na svět 18. března, 13. dubna pak samička.

Ve stádu jsou i dvě mladé samičky narozené v loňském roce, které ale návštěvníci neměli možnost ve venkovním výběhu pozorovat, protože přístup k němu byl z důvodu výstavby Safari asijských kopytníků až do začátku letošního roku uzavřen. Do realizace projektu nového safari byla mimo jiné zahrnuta i částečná úprava venkovního výběhu pro žirafy a antilopy, díky níž si mohou lidé užívat pohled na zvířata ve výběhu z nové vyhlídky.

Antilopa losí (Taurotragus oryx) patří společně s bizony, buvoly a skotem do podčeledi tuři (Bovinae), takže český název „antilopa“ je poněkud zavádějící. I tělesnou stavbou spíše připomíná mohutné tury než subtilnější antilopy. Samci mohou dosahovat hmotnosti až jedné tuny.

Antilopy losí

Podobnost se skotem spočívá i ve skutečnosti, že se v Africe, odkud antilopy pocházejí, chovají tato zvířata na farmách pro maso, kůži a majestátní trofeje. V Evropě probíhají také experimenty s jejich domestikací. V České republice provádí rozsáhlé domestikační a výzkumné projekty Česká zemědělská univerzita v Praze.

Ostravská zoo chová antilopy losí od roku 1971. Za tuto dobu se podařilo odchovat celkem 53 mláďat (včetně těch letošních).

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio