Mladý hroch z ostravské zoo se chystá na cestu do Francie

8. březen 2016
Zprávy , Zprávy

Dvouapůlletý Kvido odcestuje v rámci mezinárodní spolupráce do ZooParc de Beauval ve Francii. Doporučení na nový domov pro mladého hrocha vydala sama ostravská zoo. Samec hrocha obojživelného se má na cestu vydat dnes.

Hroch se na cestu předem připravoval. Do venkovního výběhu byla umístěna transportní bedna, aby se s ní předem seznámil a naučil se do ní nastupovat. Chovatelé k nalákání zvířete do nového a neznámého prostředí využili oblíbené pamlsky v podobě ovoce a zeleniny.

„Věříme, že do ní Kvido nastoupí bez problémů i v den transportu a nebude muset být uspán. Cesta tak pro něj bude mnohem lépe zvládnutelná,“ přeje si mluvčí zoo Šárka Nováková.

V rámci mezinárodní spolupráce se přesuny zvířat mezi zoo uskutečňují zcela zdarma. Hrazeny jsou pouze náklady na samotný transport zvířat a ty hradí zpravidla přijímající zoo.


Hroch obojživelný se stal vinou člověka ohroženým druhem. Areál jeho výskytu ve volné přírodě je ostrůvkovitý. Původně se vyskytoval také po celé délce Nilu, dnes již jen na jeho horním toku. Aktuální počet hrochů v africké přírodě navíc není znám. Odhad 125-148 tisíc zvířat je deset let starý.

Zoo Ostrava vede od roku 2006 Evropskou plemennou knihu hrocha obojživelného, to znamená, že koordinuje mezinárodní chov tohoto majestátního zvířete v rámci evropských zoologických zahrad a vydává i doporučení k přesunu zvířat.

„Jednání o transportu do francouzské zoologické zahrady tak ostravská zoo sama iniciovala,“ poznamenala mluvčí zoo.

Podle ní populace hrochů klesá nejen v přírodě, ale postupně i v zoologických zahradách. Jedním z důvodů tohoto poklesu je zřejmě i skutečnost, že hroch přestal být pro řadu zoologických zahrad snadno chovatelným druhem. V Česku chová hrochy kromě Ostravy už zoo v Praze.

Hroši v ostravské zoo
autor: tif
Spustit audio