Mladý týnišťský big band má prostě swing a jazz v krvi

31. květen 2016
Regionální scéna

Mladý týnišťský big band je orchestr složený převážně z žáků a absolventů Základní umělecké školy v Týništi nad Orlicí. Pod vedením kapelníka Pavla Plašila se z malé dixielandové kapely během své více než dvacetileté historie rozrostl na plnohodnotný big band. Repertoár orchestru tvoří jak jazzové a swingové standardy, tak i moderní rockové a popové skladby.

Myšlenka vzniku orchestru se zrodila v hlavě člena současného ředitele ZUŠ v Týništi nad Orlicí Mgr. Pavla Plašila. Pod jeho taktovkou a s pomocí dalšího pedagoga ZUŠ Mgr. Karla Koldinského orchestr pracuje od roku 1992.

První koncert Mladého týnišťského začínajícího swing bandu ZUŠ Týniště nad Orlicí se uskutečnil 2. 12. 1992 v původním složení: Pavel Plašil - vedoucí, saxofon; Lukáš Richter, Radek Kupka - saxofony; Jan Pírko - pozoun; Pavel Sedláček, Zdeněk Dlabola, Karel Prošvic - trubky; Karel Koldinský - klavír; Tomáš Kupka - basová kytara; Michal Török - bicí.

V průběhu let se kapela rozrostla do nynějšího obsazení velkého bigbandu, který je zván pravidelně na festivaly a přehlídky po celé České republice.

Mladý týnišťský big band popularizuje a přibližuje jazzovou hudbu žákům a studentům základních a středních škol Královéhradeckého kraje v rámci svých výchovných koncertů.

Orchestr se podílí na organizaci známého Týnišťského swingového festivalu Jardy Marčíka, jehož jednadvacátý ročník se letos bude konat 3. a 4. června.

Nejen o big bandu a festivalu si s kapelníkem a zároveň organizátorem festival Pavlem Plašilem bude v pořadu Regionální scéna povídat Tomáš Peterka.

Můžete si jej poslechnout v pondělí 30. května 2016 krátce po 18. hodině.

Příjemný poslech!

Mladý týnišťský big band
Spustit audio