Mluvčí Alžběty II. dementoval, že by královna podpořila setrvání Británie v EU

Britská panovnice Alžběta II. v projevu během státního banketu v Berlíně varovala před nebezpečím rozdělení Evropy. Ostrovní tisk si to vyložil tak, že se královna vyslovila proti případnému vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Buckinghamský palác ovšem tuto interpretaci popřel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská královna Alžběta II. a německý prezident Joachim Gauck před zahájením státního banketu v Berlíně

Britská královna Alžběta II. a německý prezident Joachim Gauck před zahájením státního banketu v Berlíně | Zdroj: Reuters

Alžběta II. před zraky horlivě přikyvující kancléřky Angely Merkelové a spolkového prezidenta Joachima Gaucka zdůraznila roli Británie při tvarování Evropy.

Královna také vyzdvihla nezvratné britsko-německé přátelství, které se datuje od konce druhé světové války.

Slova panovnice, která zachovává přísnou politickou neutralitu, pochopila řada londýnských médií coby obhajobu britského setrvání v Evropské unii. Obyvatelé Spojeného království o něm mají rozhodnout do konce roku 2017 v referendu.

Buckinghamský palác ale popřel, že by se slova Jejího Veličenstva týkala této události. Královnin proslov, připravený některým z jejích poradců, podle ostrovních médií podléhal schválení britské vlády.

Britská královna Alžběta II. během státního banketu v Berlíně varovala před nebezpečím rozdělení Evropy | Foto: Reuters

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme