Mobil jako tepelná sonda

1. září 2014

Iphone může za pomoci speciálního adaptéru získat schopnost zobrazovat tepelné záření v infračerveném oboru spektra a stát se tak jakousi sondou pro mapování zdrojů tepla, tepelných anomálií či kamerou pro noční vidění.

Tento termální infračervený adaptér prezentovala firma Forward Looking InfraRed Systems na letošní americké přehlídce spotřební elektroniky s názvem Consumer Electronic Show 2014. Adaptér nese název FLIR ONE a pracuje jako zadní kryt pro chytré mobilní telefony typů iPhone 5 nebo 5s. Na zadní straně iPhonu jsou pak vidět dvě kamery, umístěné poblíž středu krytu, těsně vedle sebe. Jedna z nich je infračervená, zatímco druhá snímá normální optický obraz s rozlišením VGA. Obě kamery pak předávají elektronice iPhonu příslušné elektronické signály ze dvou různých oborů světelného spektra, které nakonec v jisté kombinaci doputují až na displej mobilního telefonu.

Základní infračervená mapa tepelného vyzařování snímaného segmentu okolí je pak na displeji podkreslována podrobnějším obrazem téhož segmentu z normální optické kamery. Uvnitř krytu je také umístěn samostatný akumulátor, který je možné dobíjet přes vestavěný USB port. Funkci infračerveného vidění lze separátně vypnout pomocí v krytu zabudovaného vypínače.

Výhodou infračerveného vidění je okolnost, že jej lze použít na teplo vyzařující objekty


Výhodou infračerveného vidění je okolnost, že jej lze použít na teplo vyzařující objekty i v noci a také za podmínek zhoršené optické transparence (průhlednosti ve viditelném oboru spektra), například v zakouřeném prostředí, v mlze. Lze jím ale také odhalovat různé anomálie spojené se změnami teploty, třeba i velké změny vlhkosti. Typickými objekty, které díky infračervenému zobrazení uvidíme i v noci, jsou nejen lidé a zvířata, ale i drobný hmyz. Většina živočichů se zpravidla vyznačuje vyšší povrchovou teplotou než má jejich okolí v noci a lze je tedy tímto adaptérem snadno zaznamenat. V neposlední řadě, díky FLIR ONE můžeme provádět inspekce tepelných netěsností budov.


Zajímavou vlastností tepelného vidění je jistá rozmazanost a tepelná setrvačnost tepelných stop, protože teplo se šíří do okolí. Jistou dobu tak tepelná stopa zůstává na původním místě i potom, co okolí zahřívající předmět zmizel. Můžeme tak pomocí tepelných sond zaznamenat i velmi rychlá zvířata, která se kolem nás mihnou.

Výhodou infračerveného vidění je okolnost, že jej lze použít na teplo vyzařující objekty

Infračervený adaptér má celou řadu dalších funkcí - autofokusaci, spojitý digitální zoom, omezenou WiFi konektivitu, kompas a přijímač GPS. Přiložená aplikace umí aplikovat různé filtry a pořizovat videozáznam. To vše za cenu 350 dolarů.

Zdroje: Wired, Industry Tap, FLIR One

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio