Mobilní aplikace, pomocníci v boji s cukrovkou

2. únor 2016

Děti, které trpí cukrovkou mají nové spojence: mobilní aplikace. O jedné z nich hovořil ve Studiu Leonardo výzkumný pracovník Katedry kybernetiky elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze Daniel Novák. Ten byl také vedoucím diplomové práce Veroniky Černohorské, v rámci které aplikace, nebo spíše hra vznikla.

„V oblasti cukrovky je kladen velký důraz na vzdělávání,“ uvedl Novák. „Když onemocní malé dítě, je to zátěž zejména pro rodiče: v poměrně krátkém čase musí vstřebat velké množství informací a hladinu cukru kompenzovat v rozumných mírách.“

Proto připravil tým pod Novákovým vedením malou vzdělávací aplikaci, kterou si každý může nahrát do svého telefonu.

„Základ spočívá v tom, že máte postavičku, která s vámi komunikuje. Inspirovali jsme se hrami typu Tamagoči, kde máte svého mazlíčka, o kterého se staráte.“

Po krátkém úvodu hry, ve kterém se dozvíte, že postavička trpí cukrovkou, dostanete úkol se o ní postarat. Jak ve hře tato péče vypadá?

„Musíte dobře jíst, to je základ. Dietou musíte hlídat a udržovat hladinu cukru v krvi. Vůbec to není jednoduché,“ dodal vědec.

Při návštěvě lékaře dostávají dětští pacienti tabulku se seznamem sacharidových jednotek. „My jsme to zjednodušili tím, že dětem postavička radí, máme ve hře grafický seznam. Děti si ve hře vyberou potraviny a postavička zhodnotí jejich výběr, jestli je dieteticky správný.“

Při vývoji pomáhali děti i rodiče

„Začali jsme hru testovat se skupinou deseti malých dětí. Jsou poměrně šikovné, během půl hodiny pochopily princip hry, a teď je jen na nich, jestli je hra vtáhne,“ říká Novák.

Mobilní hra nejen nutí dohlížet na stravování postavičky, ale obsahuje také animace, které učí, jak si správně píchat inzulin nebo jak si odebírat kapku krve, aby zjistily aktuální stav glykémie.

Na vývoji aplikace se podílely i samy děti nemocné diabetem. „To na tom bylo to nejhezčí,“ tvrdí vedoucí týmu vývojářů.

„Nejdříve jsme se spojili s paní primářkou Brázdovou v nemocnici v Brně, ta nám zprostředkovala první kontakty s dětmi, a formou interview jsme se dostali k tomu, co je nejvíce trápí, a kde mají největší problémy.“

V další fázi jezdili vývojáři na semináře, kde čerpali od dětí a rodičů základní penzum informací, jak je to s bojem s chorobou v každodenním životě.

„Na konec kolegyně odjela s dětmi na vzdělávací dia-tábor, a tam jsme za 14 dní načerpali tolik vědomostí, kolik bychom za normálních okolností nenasbírali za celý rok.“

Důležitou roli sehráli i rodiče malých pacientů. „Někteří byli velmi kritičtí, a hodně nám při vývoji aplikace pomohli,“ ocenil přínos rodičů při vývoji hry Daniel Novák.

autoři: Terezie Jirásková , msp , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.