Mobilní polární základna

22. únor 2013

Britská architektonická firma Hugh Broughton Architects vyvinula speciální modulární základnu pro antarktické polárníky. Vypadá jako souprava osmi vagónů na lyžích.

Základna, v souladu s tradicí nazvaná Halley VI, se skládá z řady různých ;buněk. Každá z nich spočívá na několika teleskopických nohou, které jsou zakončeny lyžemi. Tato zvláštní konstrukce reaguje na speciální podmínky v polárních oblastech. Jedním z hlavních problémů polárních staveb je totiž nestálost a pohyblivost ledového podloží. Pokud by změna mechanických vlastností ledového podloží znamenala pro buňku ztrátu stability, je možné ji snadno odtáhnout jinam. Odtažení zajistí polárnické buldozery s pásy.

Základna Halley VI stojí v místě pohyblivého šelfového ledu, zvaného Brunt Ice Shelf. Pokud by zde místo této konstrukce stála běžná statická budova, musela by překonat potenciálně až metrové navrstvení pohyblivého ledu ročně, působily by na ni navíc různé další tlaky. Extrémním problémem by bylo odlomení části ledové kry, na které by stála. Buňka vztyčená na teleskopických hydraulických nohou se podobnému ledovému ohrožení vyhne.

Polární základna Halley VI

Mobilní polární základna Halley VI může poskytnout útočiště až pro 52 polárníků. Její cena je kolem 40 milionů dolarů. Britská “Šestka” nahradí předchozí pátou stanici této série, která slouží už 20 let. Na jedné z předchozích stanic série Halley objevili v roce 1985 britští vědci ozonovou díru nad Antarktidou.

Zdroje: Popular Science, Gizmag, Architectural record

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio