Mobily a počítače způsobují krátkozrakost. Pravda, nebo lež?

17. prosinec 2015

Taky vám maminka zakazovala číst si s baterkou pod peřinou? „Ať si nezkazíš oči!“ Podívejte se na nejčastější mýty o problémech oka.

V populaci je čím dál tím víc krátkozrakých. Co tento nárůst způsobuje, se pořád nepodařilo prokázat. „Nedá se říct, že to je způsobené počítači nebo tablety. Dřív lidi hodně četli a taky se dívali na detaily zblízka. Takže vliv mobilu nebo počítače se neprokázal,“ říká lékař Karel Sedláček.

Čtení pod peřinou

A jak je to se čtením s baterkou pod peřinou? „Patří to mezi mýty. Dřív se unavíte. Může vás bolet hlava. Ale oči si odpočinou a nepoškodí je to dlouhodobě,“ vysvětluje znovu primář očního oddělení Thomayerovy nemocnice.

Dožít se trablů

V ordinacích očařů je dnes daleko víc lidí vysokého věku. Podle Sedláčka je to hlavně tím, že se „vlastně dožijou k těm chorobám, které dřív byly vzácnější“. Má na mysli šedý nebo zelený zákal, makulární degenerace. Brýle ve stáří rozhodně nepotřebujeme proto, že je zrak opotřebovaný.

Jak u dětí vzniká dalekozrakost

„To není tím, že je opotřebený. Člověk roste celý život. Oči taky rostou. A většina dětí, když se narodí, tak je dalekozraká. U někoho se růst oka zastaví dřív a dalekozrakost zůstane. Jindy se oči zvětšují delší dobu a pak to vede ke krátkozrakosti. Hlavní roli hraje určitě dědičnost,“ dodává.

Dívka s mobilem

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio