Moderní ateliér recyklovaného skla nechává ožít staré lahve a skleněný odpad

Aleš Černý, Jiří Brauner a Jan Jeník, tři umělci z MARSu, neboli Moderního Ateliéru Recyklovaného Skla. Každý z nich se zabýval recyklací skla po svém, jeden taveným sklem, druhý pukáním skla a třetí mozaikou. Nakonec spojili síly a založili ateliér. Nejdříve sídlili na Žižkově, poté se přestěhovali do Soukenické ulice. Tady přetvářejí a dávají nový život výrobkům, které jinak končí v kontejnerech. Většinou jde o nejrůznější lahve a další použité nádoby ze skla.

Nejčastěji tu vznikají stolní potřeby a dekorace jako vázy, sklenice, misky nebo popelníky. Zhotovují se na pukacím stroji, který funguje na bázi elektrolýzy vody, a sestavil ho Jiří Brauner. "Součástí toho pukacího stroje je točna, což je bývalý gramofon. Točí lahve, do kterých proudí plamen vysoké teploty, a na tomhle principu lahve pukají," upřesňuje Jiří. Díky tomu se docílí naprosto čistého a rovného řezu. Práci s tímto strojem si může vyzkoušet každý. MARS totiž učí recyklaci skla i ostatní a pořádá workshopy pro širokou veřejnost.

Na workshopy navazuje i další aktivita a tou je možnost vlastnoruční výroby suvenýrů přímo v ateliéru. Stačí si vybrat lahev a motiv, pak už je na řadě práce s pukacím strojem a pískovacím boxem. Výsledkem je třeba originální sklenička s tématem Prahy. V ateliéru také sklo taví a přidávají další příměsi, aby rozšířili barevnou škálu. Opětovné využívání odpadních materiálů je jednou z věcí, které se pánové z MARSu chtějí věnovat i do budoucna. "Jsme na cestě, která nás baví a kterou snad dotáhneme do většího cíle. Chceme otevřít celý obchod recyklovaných věcí," dodává Jan Jeník. Oficiální název je prý Recyklační obchodní dům.
www.facebook.com/marspraha

Práci s pukacím strojem představuje MARS na svých workshopech
V ateliéru vzniká mnoho různých výrobků ze skla
Skleněná mozaika z dílny Moderního ateliéru recyklovaného skla
V ateliéru je možnost si vlastnoručně vyrobit suvenýr
autor:
Spustit audio