Moderní česká kriminalistika: Báječné nové metody, ale zatím jen teoreticky

30. červen 2016

Jak je na tom současná česká kriminalistika? Obstojí ve srovnání se světovou špičkou? Hostem Magazínu Leonardo byl kriminalista Zdeněk Marek z Katedry kriminalistiky Policejní akademie.

„Vyrovnáme se světové kriminalistice, jsme na světové úrovni,“ uvedl expert.

Moderní kriminalistika kromě svého interdisciplinárního zaměření využívá samozřejmě také moderní technologie.

„Například v oblasti dokumentace místa činu využíváme 3D skenováni, digitální fotometrii i drony a UAV systémy. Zatím ale pouze v oblasti vědy a výzkumu, protože u nás v České republice se tyto systémy v praxi nevyužívají, což je obrovská škoda,“ dodal Marek.

Přichází do moderní kriminalistiky nějaká nová metoda, které je dosahem a významem srovnatelná s objevem daktyloskopie nebo analýzy DNA?

„Právě moderní metody dokumentace místa činu jsou takovou revolucí,“ tvrdí kriminalista. „Bavíme se o digitálním spisu, kdy by se soudce, státní zástupce nebo znalec mohli procházet přímo na místě činu, mohli si změřit cokoli potřebují a podobně.“

Dnes jsou tyto osoby limitovány tím, co dostávají od policie, připomněl Marek.

Propast mezi teorií a praxí

Další inovací v oboru kriminalistiky je poměrně nová metoda analýzy krevních stříkanců, která se rozvíjí zvláště v Americe.

„Pokud máme krevní kapky a krevní stříkance velmi dobře zaevidované, což právě metody digitální dokumentace místa činu umožňují, dokážeme potom simulovat a analyzovat krevní rozstřik, a určovat velmi podrobně detaily trestného činu.“

Významný je také pokrok v oblasti identifikace osob, tedy biometriky, digitálního skenování obličejů pro analýzu a identifikaci osob.

Postup při pořizování 3D skenu na místě činu

„Plastická chirurgie je dnes ve velkém rozkvětu, takže máme případy, kdy více osob cestuje na jeden pas, ale díky biometrice jsme dokázali tyto osoby identifikovat, protože nevyhovují 3D skenu, který jsme stejné osobě udělali dříve,“ vysvětlil expert.

Podle něj si v oblasti výzkumu vede kriminalistika velmi dobře, ale v oblasti uvádění do praxe jsou velké problémy, zvláště u nás. Je velký problém nové metody aplikovat do stávajícího systému.

„V tom závidím našim americkým kolegům, kteří, pokud metodu publikují a prezentují, ji mohou okamžitě pustit do policejní praxe, jsou mnohem flexibilnější než Česká republika,“ konstatoval Zdeněk Marek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.