Moderní chování vzniklo v Jižní Africe

6. prosinec 2012
Monitor

Moderní lidské chování zřejmě nevzniklo v Evropě, ale v Jižní Africe. Naznačuje to detailní shrnutí dostupných informací z jihoafrických archeologických nalezišť.

Autorem studie je archeolog Christopher Henshilwood z Witwatersrandské univerzity. Shrnuje v ní poznatky o technologiích a kultuře ve dvou obdobích: Still Bay před 70 000 až 75 000 lety a Howiesons Poort před 60 000 až 65 000 lety. Nálezy z různých jihoafrických nalezišť dokládají, že tato dvě období byla nesmírně významná z hlediska vývoje chování lidí Homo sapiens v Jižní Africe.

Došlo v nich k řadě inovací: první abstraktní umělecká díla, která lidé vyrývali do kostí zvířat i skořápek pštrosích vajec, první šperky v podobě provrtaných schránek měkkýšů i první kostěné nástroje. Poprvé lidé použili „vločkovou“ techniku výroby kamenných nástrojů, která využívala zahřívání materiálu a umožnila výrobu velmi ostrých hrotů. Některé z nich byly určené na oštěpy, jiné na šípy, kterými lidé poprvé stříleli z luku.

Všechny tyto novinky naznačují, že lidé, kteří žili před 60 000 až 75 000 v Jižní Africe, byli kognitivně skutečně moderní a jejich chování se velmi podobalo tomu našemu. Tento závěr však odporuje vžitému názoru, podle nějž se moderní chování objevilo asi před 40 000 lety u lidí žijících na evropském kontinentu. Ve skutečnosti jím zřejmě disponovali už jejich předkové z Jižní Afriky, kteří se před asi 60 000 lety vydali do zbytku světa.

Zdroj: Science Daily, Journal of World Prehistory

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.