Modulární telefony nebudete střídat jako ponožky

29. leden 2015

Jste spokojení se svým telefonem, jen byste chtěli, aby měl lepší foťák, ale celý nový telefon kvůli tomu kupovat nechcete? Dělá se vám rudo před očima, když vidíte fronty lidí čekajících na nový iPhone, přestože ten jejich stávající je starý sotva pár měsíců? Nebo prostě jen chcete mít větší kontrolu nad parametry svého chytrého telefonu? Pak vás koncept modulárních telefonů potěší.

Své varianty telefonních skládaček vyvíjí především dvě společnosti – finský PuzzlePhone a Google v rámci svého projektu Ara, založeného v roce 2013 v rámci tehdy ještě Googlem vlastněné Motoroly. Dva koncepty se příliš neliší. Podobně jako můžete u většiny telefonů vyndat baterku (a případně ji i vyměnit), můžete u modulárního telefonu jednoduše vyměnit foťák, procesor nebo třeba rozbitý displej.

Kvůli lepším parametrům si nemusíte pořizovat celý nový telefon a ten starý zahodit. Jednoduše vysunete svůj starý foťák ze svého telefonu a na jeho místo zasunete nový, lepší. S modulárním telefonem byste tedy měli teoreticky šetřit nejen životní prostředí, ale i peníze. Navíc se vám otevírá možnost dočasně připojit specializovanou součástku. Například vyměnit svůj standardní foťák za kameru s nočním viděním. Samostatný telefon byste si kvůli takovéto funkci, kterou přece jen nevyužijete každý den, asi nepořizovali. Vyměnitelnou variantu však v kapse klidně nosit budete.

Co se však stane se starými, vámi vyřazenými součástkami? I na to myslí tvůrci PuzzlePhonu. Představili koncept PuzzleCluster, pomocí kterého budete moct znovu vdechnout život svým starým procesorům a telefonním bateriím. Jednoduše z nich poskládáte zombie superpočítač. Jeho parametry se pak budou zlepšovat s každou přidanou součástkou. Stejně tak by měly jít propojit jednotlivé moduly samotného PuzzleClusteru. Nárůst slepence vašich starých součástek by byl takřka neomezený.

03303969.png

Google plánuje zahájit prodej svých modulárních telefonů letos v Puerto Ricu. Také PuzzlePhone by měl být k dostání na konci letošního roku. Je samozřejmě otázka, jak moc velký komerční úspěch budou modulární telefony mít. Pohodlí spojené s koupí hotového telefonu je jistě pro mnoho uživatelů důležitější než možnost sestavit si telefon podle svých potřeb. Pokud si budete chtít modulární telefon sami pořídit, nevyhazujte prosím svůj starý chytrý telefon. Raději ho darujte někomu, kdo ho potřebuje.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.