Mokře chodí v suše: Vodník v české literatuře

8. únor 2019

Studie Pavla Šidáka je věnována fenoménu vodníka, který v moderní české umělecké literatuře zakotvil už v jejich počátcích a dodnes v ní setrvává.

Každý, kdo četl Erbenovu Kytici, zná chmurnou baladu o vodníkovi, která končí smrtí nevinného dítěte. Vodníků byste však v moderní české umělecké literatuře našli mnohem víc. Jsou nejpopulárnější ze všech mytologických bytostí, bubáků či strašidel, oživujících naši krajinu. Tématika vodnických příběhů je tak rozsáhlá a různorodá, že stačila na celou literárněvědnou studii. Pod názvem Mokře chodí v suše – Vodník v české literatuře ji v loňském roce vydalo nakladatelství Academia; jejím autorem je literární teoretik Pavel Šidák.

Asi nejpřekvapivější odhalení, které přináší, souvisí s ukotvením fenoménu vodníka jak ho známe takřka výhradně v našem prostředí. Každý Čech vám poví, kdo je vodník a proč se před ním mít na pozoru. V cizině buď vodníky nemají, nebo jsou úplně jiní. Pavel Šidák ve své knize rozebírá historické prameny o vodnících a představuje starobylost vodnických témat, kořenících kdesi ve slovanské mytologii a folklóru. Charakterizuje vodnická specifika; vzhled, projevy, funkce a činnosti vodníka, s velkým důrazem na jeho věrojatnost – jak se totiž zdá, víra v existenci vodníků přetrvala věky a dodnes není vytěsněná.

Mokře chodí v suše

Hlavní část studie Pavla Šidáka přináší rozsáhlý přehled beletristických zpracování vodnické tématiky v české literatuře – počínaje básní Vodník Františka Ladislava Čelakovského z roku 1821 a konče románem Hastrman spisovatele Miloše Urbana z roku 2001. „Jde o díla nejrůznějších žánrů, stylů, uměleckých epoch i umělecké úrovně,“ píše Pavel Šidák v úvodu své práce. Každé z nich má „svého“, trochu jiného hastrmana... Knihu doplňuje pozoruhodný výbor z literárních textů s vodnickou tématikou, zajímavá obrazová příloha a bohatý přehled pramenů a literatury.

Studie Mokře chodí v suše přináší tak hluboký vhled do vodnické problematiky, že to až budí drobné podezření. Pokud se s jejím autorem někdy setkáte, nenápadně se přesvědčte, jestli mu nekape voda z levého šosu.

Pavel Šidák: Mokře chodí v suše : Vodník v české literatuře. Praha: Academia, 2018. ISBN 978-80-200-2827-3.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.