Momentka z doby bronzové

13. červenec 2015

Jedinečný nález v lomu na cihlářskou hlínu dovolil vědcům nahlédnout do všedního života lidí, kteří žili před 3000 roků.

Hrnek zdobený rovnoběžnými rýhami je z poloviny plný kaše a v té je zabořená dřevěná lžíce s ohořelým držadlem. Archeologové vyzvedávají hrnek z vodou prosyceného jílu a před očima se jim odvíjí příběh starý bezmála tři tisíciletí: dávný strávník nestačí ani dojíst a bere nohy na ramena před požárem, který zachvátí celou osadu.

Byla to nehoda, nebo zlý úmysl nepřátel? To se už asi nikdy nedozvíme. Jisté je, že osada, která před třemi tisíciletími vzkvétala na místě dnešního lomu na cihlářskou hlínu v Must Farm poblíž anglického Peterborough, nelehla popelem. Zhroutila se do blízké řeky, kde její zbytky zaneslo jemné bahno a dokonale je zakonzervovalo.

Příběh zapsaný do hlíny pokračuje

Na denní světlo se osada opět dostane až v roce 1999, když dělnici při těžbě hlíny narazí na ztrouchnivělé dřevo. Není to pro ně nic neobvyklého. V nejhlubších vrstvách jílu v lomu se už našly i kosti dinosaurů. Tentokrát je však nález podstatně mladší. Břevna pocházejí z doby bronzové a sloužila k vytyčení dávné vodní cesty.

Osada ležela poblíž lomu Must Farm u anglického Peterborough

O nález projeví okamžitě zájem archeologové z University of Cambridge. Jak těžba jílu postupuje, odkrývá se jim pohled do dávné minulosti. V roce 2011 tu najdou celkem devět skvěle zachovaných člunů, každý vytesaný z jediného dubového kmene. Nyní narazili na zbytky vypálené osady staré 2800 až 3000 roků. Sídlo se rozkládalo na ploše 1100 čtverečních metrů a kromě bažin a vodních kanálů je chránila i solidní palisáda z jasanových kůlů.

Dávný život jako na dlani

Vodou prosycený jemný jíl ochránil před rozkladem i materiály, které velmi rychle podléhají zkáze. Z cihlářského lomu v Must Farm se tak podařilo vyzvednout spoustu věcí denní potřeby, zbytky tkanin, rybářských potřeb ale i dřevěných staveb a opevnění.

V lokalitě se našlo celkem devět skvěle zachovaných člunů, každý vytesaný z jediného dubového kmene

„Sídliště z pozdní doby bronzové nám obvykle nabízejí zbytky skladovacích jam, díry po opěrných kůlech a pak možná ještě jeden či dva úžasné kovové předměty. K tomu, abyste uvěřili, že na tomto místě kdysi kypěl život, je zapotřebí notné dávky představivosti. Ale tady se toho dochovalo mnohem více. Nabízí se nám jedinečná příležitost poznat běžný každodenní život lidí na sklonku doby bronzové včetně toho, jak se oblékali nebo co jedli,“ přibližuje unikátní nálezy David Gibson z Cambridge University.

Jeho kolega Duncan Wilson k tomu dodává: „Tyto vzrušující nálezy nám přihrála jedinečná souhra okolností – sídlo bylo opuštěno náhle a to, co z něj zbylo, se dokonale uchovalo.“

Zbytky osady se nacházejí v místě intenzivní těžby cihlářského jílu. Není proto nejmenší šance, že by se lokalitu podařilo zakonzervovat a uchovat pro příští generace. O to náročnější a důležitější je současná práce archeologů. O životě lidí doby bronzové z Must Farm se dozvíme jen to, co stihnou zjistit, než bývalou osadu pohltí nezadržitelně postupující rypadla.

Zdroj: Must Farm

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio