Monitoring chřástala polního pokračuje

8. srpen 2012

Na rozsáhlých loukách v blízkosti Vranova v okrese Domažlice, pokračuje sledování aktivity samce chřástala polního (Crex crex), označeného satelitním vysílačem.

V první fázi společného česko – bavorského projektu „Satelitní telemetrie chřástala polního“, finančně podporovaného z Programu přeshraniční spolupráce CÍL 3 Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007-2013, instaloval tým ornitologů dvěma samcům ultra lehké vysílačky napájené fotovoltaickým článkem. Vedoucím partnerem projektu je Zoologická a botanická a botanická zahrada města Plzně, německým partnerem LBV Cham, vedlejším partnerem Plzeňský kraj.

Terénní práci předcházela pečlivá téměř dvouletá příprava. Samotné sledování začalo 16. června 2012 kdy byla prvému samečkovi chřástala polního aktivována vysílačka, kterou nosí jako miniaturní batůžek na zádech. Sameček pojmenovaný jménem Adam je monitorován prostřednictvím dat z družice, samotnou aktivitu samečka chřástala polního tým analyzuje ze signálů zachycených v době vysílání vysílačky na přijímač a zaznamenávaných automaticky na záznamník. Pro detailní pohyb ptáka na lokalitě jsou prováděny pravidelné lokace směrovou rotační anténou, která je originálem vyrobeným RNDr. Lubošem Peškem, který provádí detailní analýzy aktivity na základě lokací v terénu a je nepostradatelným mozkem technické části projektu.
Adam práci týmu usnadňuje tím, že se do dnešního dne zdržuje na stále stejném místě na loukách, které jsou zatím nekosené, právě z důvodu, že zde hospodařící zemědělec je příjemcem finanční podpory na ochranu chřástala polního na těchto půdních blocích. Zmíněné louky by měly být posekány v souladu s agroenvi programem až po 15. srpnu. Pokud na sledovaných loukách hnízdí chřástali polní, měla by být mláďata v této době již samostatná a při správném a šetrném strojním kosení mají šanci před sekačkami uniknout.

Adam s vysílačem

Druhý sameček Bohumil, který začal „vysílat“ 1. července 2012 u Mariánských Lázní, se bohužel před několika dny odmlčel. Ani z družice nepřicházejí žádné signály. Co to může znamenat? Na základě dosud získávaných informací je možná smrt ptáka, ale také jen porucha vysílačky. Celý tým, včetně kameramana projektu, se proto vypravil na louku, kde chřástal Bohumil naposled vysílal signál a pomocí detektorů kovů celé území prohledal. Bohužel mimo zjištění, co všechno se může na odlehlé louce nacházet za kovové předměty, jsme vysílačku nenalezli.

Monitoring chřástala polního, CHKO Český les, 17. 6. 2012

Přesto je dosavadní průběh projektu úspěšný, solární napájení se osvědčilo a vysílačky ptákům zjevně nevadí. Nyní netrpělivě všichni očekávají, jak se sameček vypořádá s pelicháním, při kterém je několik dní neschopen letu a jak se bude chystat na dalekou cestu do afrických zimovišť.

autor: Ing. Jiří Vlček
Spustit audio