Moravskoslezský kraj hostí prezidenta Zemana. Setkal se s lidmi ve Větřkovicích a Studénce

6. září 2017

Prezident Miloš Zeman přijel na návštěvu Moravskoslezského kraje. Cestu po regionu odstartoval v Ostravě. Během tří dní na něj čekají setkání s regionálními politiky, zástupci firem i občany.

Návštěva hlavy státu už tradičně začala na Krajském úřadě. Zastupitelům oznámil některé novinky. Hovořil například o investorovi, který by mohl odkoupit 50 procent společnosti Vítkovice. Podrobnosti zatím ale nesdělil a informaci odmítli komentovat také zástupci strojírenského holdingu.

Miloš Zeman se rozhovořil také o zájmu čínského výrobce pneumatik o investici v Moravskoslezském kraji. „Střízlivý počet nových pracovních míst je 1500, optimistický 2000. Ale kde to konkrétně bude, jestli na Barboře nebo v Mošnově, to už musí rozhodnout pan hejtman,“ poznamenal prezident.

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) je ale umístění nové továrny problematické. „Pneumatiky nepatří na letiště. O Barboře se dlouho jedná, ale bohužel v daný okamžik majitel pozemku zatím nesplnil všechny podmínky, které jsme měli, abychom to mohli vykoupit,“ upozornil hejtman.

Navíc zatím Barbora podle hejtmana nevyhovuje požadavkům čínského investora, který potřebuje ucelený pozemek o sto hektarech.

Velký den pro Větřkovice

Velký den zažily Větřkovice na Vítkovsku, které prezidenta České republiky přivítaly vůbec poprvé. Návštěva to ale byla symbolická i pro Miloše Zemana. Obci v roce 1997 věnoval ještě coby předseda poslanecké sněmovny prapor.

„Takže poprvé se stane, že budu dávat svoji prezidentskou stuhu na prapor, který v roce devadesát sedm jsem vaší obci udělil,“ poznamenal prezident.

Pro místní i lidi z nejbližšího okolí šlo o mimořádnou událost. „To je událost, která se zapíše, nikdy tady prezident nebyl. Lidé na to budou dlouho vzpomínat, možná vnuci se o tom budou dozvídat,“ říká sedmašedesátiletý pan Oldřich, kterého na setkání ve větřkovickém kulturním domě přilákala hlavně zvědavost.

„Víte, já jsem za svůj život potkal tři prezidenty. Toto byl třetí prezident. A chtěl jsem si trošičku udělat názor na to, jak hovoří. Opravdu, když ho člověk slyší na vlastní uši, a nikoliv ze sdělovacích prostředků,“ vysvětlil pan Oldřich.

První den uzavřel prezident České republiky setkáním s občany na náměstí Republiky ve Studénce.

Den druhý

Dnes Miloše Zeman nejprve zamíří do ostravské firmy Temex, kde se setká se zaměstnanci společnosti i jejím vedením a poté se přesune do Nového Jičína. Tam bude jednat s představiteli města a na tamním Masarykově náměstí jej čeká setkání s občany. Poté se přesune na česko-polské pomezí. V Českém Těšíně navštíví radnici a setká se s vedením města i s jeho obyvateli.

autor: stj
Spustit audio