Most chce příští rok opravit plaveckou halu a postavit lanové centrum v lesoparku Šibenik

15. prosinec 2017

Most bude v příštím roce hospodařit se schodkem zhruba 70 milionů korun. Na čtvrtečním (14. 12.) jednání se na tom shodli zastupitelé města. Na investice půjde zhruba 270 milionů. Zaplatí se za ně například rekonstrukce plavecké haly, stavba lanového centra nebo demolice jednoho z vybydlených domů nedaleko středu města.

Náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol, který projednávání více než miliardového rozpočtu před zastupiteli za hnutí Severočeši Most zahájil, musel čelit řadě dotazů ze strany opozičních zastupitelů.

Jeden z nich položila zastupitelka za hnutí ANO, Lubomíra Mejstříková: „Je uveden příjem z prodeje pozemků na příští rok 136 milionů, což je o 70 milionů více než letos. Ptám se: jaké pozemky bude město prodávat?“ „Jedná se o především o strategické pozemky v průmyslové zóně Joseph. Kde máme vyjednané smlouvy o smlouvě budoucí s několika investory,“ odpovídal Hrvol.

Kritický byl i Luboš Pitín ze sdružení Mostečané Mostu: „Našli jsme v rozpočtu hodně věcí, které nás zarazily, bez jejich podrobného vysvětlení. Jedná se především o navyšování rozpočtu v případě městské policie o 10 milionů oproti loňskému roku.“ „Jde o nárůst mezd – městská policie měla nejnižší rizikový příplatek v rýámci své mzdy. Navýšili jsme ho několikanásobně,“ vysvětloval Hrvol.

Po zhruba 40 minutách zastupitelé rozpočet schválili. Více o něm řekl primátor města za hnutí Severočeši Most, Jan Paparega: „Rozpočet je koncipován jako schodkový, zhruba 70 milionů korun. Situace města je stabilní – výběr daní je v pořádku a měl by zajišťovat i ty investiční akce, které byly navýšeny.“

Most proinvestuje zhruba 270 korun. Kromě oprav silnic a chodníků bude Most investovat například do Aquadromu. V centru vznikne v příštím roce také velké lanové centrum a město bude opravovat i most do Rudolic. Oprava mostu by měla podle vedení města vyjít na zhruba 60 milionů korun, 95 % z této částky ale pokryje dotace od státu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio