MOST ProTibet zahájil v Ostravě festival, který připomíná osud, historii a kulturu okupovaného národa

28. únor 2018
Dobré odpoledne

V Ostravě začal 17. ročník Festivalu ProTibet. Lidé z ostravské neziskové organizace MOST ProTibet připravili tematické výstavy, přednášky, filmové projekce a další akce. Výtěžek půjde na vzdělání tibetských dětí žijících v exilu v Indii. Festival se v omezeném rozsahu koná v mnoha dalších městech na Moravě i v Čechách včetně Prahy.

Prvními akcemi letošního Festivalu pro Tibet jsou výstavy. Jedna je v Centru Pant, další začala na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity.

„Je to výstava zaměřená na nás jako neziskovku. Nazvali jsme ji SEDMnáct LET V TIBETU a popisuje, co jsme za těch sedmnáct let udělali. Organizací, co pomáhají Tibetu, je tady více, ale MOST ProTibet poskytuje tu největší pomoc. Jsou to finance českých i slovenských dárců. Letos jsme měli 25. milion korun, který jsme rozeslali do Indie a Tibetu,“ říká za MOST ProTibet zakladatel festivalu Petr Ďásek.

Zezačátku šlo o 25 až 30 dětí, kterým pomáhali, dnes už neziskovka pomáhá téměř 500 lidí. „A ještě je tady několik set, možná až tisíc lidí, kterým se pomáhá jednorázovými dary,“ dodává Ďásek.

Festival ProTibet Ostrava 2018

Festival i s výstavami potrvá celý měsíc a letošní ročník je věnován utečeneckým dětem. „Protože letošní ročník je věnovaný dětem, hlavní slovo budou mít ženy. Budeme mít besedu se Zuzanou Ondomišiovou, která opakovaně navštívila Tibet. Bude tady maminka ze smíšeného páru – Češka, která s tibetským partnerem vychovává dítě střídavě tady a v Tibetu. Třetí ženou je umělkyně, která půl roku učila v severní Indii,“ vyjmenovává zakladatel festivalu.

Tibetská vlajka zavlaje na i Lysé hoře

Ten nejdůležitější den, kdy se připomíná výročí okupace Tibetu Čínou, je 10. březen. Co tedy chystají na daný den kromě vyvěšování tibetských vlajek? „Pojali jsme to trochu recesisticky. Jedna z nejduchovnějších hor, kterou se nepodařilo dodnes zdolat, je Kailas v Tibetu. A my jsme si řekli, že dáme KajLysu. Takže půjdeme na Lysou horu,“ vysvětluje Ďásek.

Součástí programu bude minifestival tibetských filmů.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.