Motolská nemocnice uzavře část urgentního příjmu. Zdravotník se nakazil spalničkami

20. duben 2018

Lůžková část urgentního příjmu Fakultní nemocnice Motol zůstane 15 dní uzavřená. Důvodem je nutná izolace zaměstnanců po kontaktu se spalničkami. Informovali o tom v pátek zástupci ministerstva zdravotnictví a nemocnice.

Nemocnice Motol uzavírá do 4. května část urgentního příjmu kvůli infekci spalniček. „Ve Fakultní nemocnici Motol se nám bohužel vyskytl případ u jednoho ze zaměstnanců v rámci urgentního příjmu, což nám poměrně komplikuje situaci," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Nakaženým je zdravotník. Celkem 31 zaměstnanců urgentního příjmu také zůstane příštích 15 dní v karanténě. Záchranná zdravotnická služba musí kvůli tomuto opatření vozit v následujících dnech lidi do jiných pražských nemocnic.

„Zůstane fungovat ambulantní část. Jsme schopni se postarat o lidi, kteří budou mít náhlou potřebu a jejich příbuzní je přivezou do Motola. Chtěl bych ale požádat Pražany, aby se pokud možno do 4. května prioritně orientovali na Bulovku, Vinohrady nebo ostatní pražské nemocnice," upřesnil ředitel motolské nemocnice a exministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

V Česku je nyní již 88 případů nakažení spalničkami, z toho 59 připadá na Prahu. V poslední době se objevují plošné epidemie, přitom v roce 2016 byly v celém Česku jen jednotky případů spalniček.

Očkování proti spalničkám je povinné

Očkování proti spalničkám je součástí povinné vakcíny. Běžně se děti proti této nemoci očkují od 15. měsíce věku. Je to součást takzvané MMR vakcíny, která v sobě kromě vakcíny proti spalničkám obsahuje také protilátky proti příušnicím a zarděnkám. Imunita vzniklá vakcínou může po 30 až 40 letech postupně slábnout.

Názory na prospěšnost očkování se liší, někteří lidé je považují za nebezpečné. Část rodičům se přiklání k pozdějšímu očkování. Těm, kteří děti očkovat odmítnou, hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Neočkované děti nepřijímají školky a školy v přírodě.

Situací se zabývaly i soudy, několik kauz čeká i na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Od roku 1980 nebylo v Česku zaznamenáno na tuto nemoc úmrtí.

Spalničky se šíří i vzduchem

Virus spalniček se šíří vzduchem nebo přímým kontaktem s nemocným. Ten je infekční čtyři dny před prvními příznaky a může ještě další čtyři dny po objevení vyrážky nakazit okolí.

Ve vzduchu virus zůstává ještě dvě až tři hodiny po ochodu nemocného. Některé studie tvrdí, že jeden nemocný může nakazit až dalších 18 lidí.

Nemoc začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím, po několika dnech červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se na obličej, břicho i končetiny.

autor: jar | zdroj: ČTK
Spustit audio