Možnost těžby vápence ve Hvozdečku je stále otevřená. Ministerstvo zrušilo rozhodnutí kraje

11. září 2017

Hluk, prach a hlavně znečištění spodní vody. To jsou hlavní obavy obyvatel Hvozdečka, kde má být obnovena těžba vápence. Ministerstvo životního prostředí krajským úředníkům nařídilo znovu prověřit dopad plánované těžby na kvalitu životního prostředí. Proti dobývání vápence protestují někteří obyvatelé Bouzovska už několik let. Investor jejich argumenty odmítá.

„Zvýšení dopravy, hluku, prašnosti, odstřely tam budou několikrát do roka. Přes ten vápenec prochází krasové území a může dojít k narušení spodní vody a znečištění, protože jsou tam různé krasové pukliny,“ vyjmenovává možné dopady Martin Koukal, předseda spolku Holý Vrch, který zdejší obyvatelé založili na protest proti těžbě vápence. „Dojde tam k masivnímu narušení krajiny a zničení životního prostředí. Navíc je to v těsné blízkosti obce,“ dodává Koukal.

Po posouzení vlivu na životní prostředí Olomoucký kraj minulý rok těžbu odmítl. Ministerstvo životního prostředí ale jeho stanovisko zrušilo. V místních to vyvolává obavy. „Je to nepříjemné, protože je to další nejistota, kterou cítíme. Mysleli jsme si, že už máme na nějakou dobu klid a můžeme se věnovat normální práci, ne řešit lom,“ říká Michal Kuhn, nezávislý místostarosta obce Bouzov, pod jejíž správu Hvozdečko patří.

Krajský úřad chce ochránit přírodu a hájit zájmy obyvatel

Ministerstvo krajskému úřadu vytýká, že své stanovisko dostatečně neodůvodnil. Hejtmanství proto bude muset podle mluvčí Evy Knajblové rozhodnout znovu. „Krajský úřad je nadále přesvědčen, že nelze-li s naprostou jistotou vyloučit negativní ovlivnění unikátních přírodních hodnot, především zdrojů kvalitní pitné vody pro desetitisíce občanů, je už z principu předběžné opatrnosti důležitější hájit zájmy ochrany přírody a krajiny a v neposlední řadě místních obyvatel nad zájmem těžařské společnosti,“ uvedla Knajblová.

Investor s tímto stanoviskem nesouhlasí. Firma Agir podle svého tvrzení nechala na místě provést dva hydrogeologické průzkumy. Ve vyjádření, které zaslala Českému rozhlasu emailem, píše, že k žádnému ohrožení spodních vod z lomu dojít nemůže.

Kdy kraj vydá nové rozhodnutí, zatím není jasné.

autor: mot
Spustit audio