Mravenčí hlídka zahání opylovače

3. prosinec 2012
Monitor

Asijský keř s fialovými květy se stal první známou rostlinou, která nechává mravence, aby od ní odháněli nevýkonné opylovače.

Vztah mezi kvetoucími rostlinami a mravenci se až dosud zdál být celkem jednoduchý: mravenci jsou velmi špatní přenašeči pylu a jejich přítomnost může užitečnější hmyzí opylovače odradit od návštěvy květu. Není tedy divu, že mnoho rostlin produkuje látky, které mravence od květů odpuzují. Nová studie však demonstrovala, že pokud mravenci neodhánějí zrovna toho nejdůležitějšího opylovače, může rostlina z jejich přítomnosti profitovat a naopak je k sobě lákat.

V jihovýchodní Asii se vyskytuje rostlina Melastoma malabathricum z řádu myrtotvaré. Její fialové květy pravidelně navštěvují velké včely drvodělky (Xylocopa) a o mnoho menší včely rodu Nomia. Španělští biologové spolu s kolegy z Číny a Singapuru vypozorovali, že malé včely se vyhýbají květům, v nichž se vyskytují mravenci krejčíci (Oecophylla smaragdina), a pokud se na ně odváží usednout, jsou mravenci napadeny. Naproti tomu velké včely, které jsou hlavními opylovači rostlin, nechávají mravenci na pokoji.

Laboratorní testy také prokázaly, že rostliny Melastoma malabathricum k sobě mravence krejčíky aktivně přitahují. Vyplývá z toho, že „mravenčí hlídka“ je pro ně užitečná tím, že zahání méně efektivní opylovače. Uvolněné květy více přitahují velké včely, které jsou nejdůležitějšími opylovači rostlin. Mravenci tak nepřímo zvyšují jejich reprodukční úspěch.

Zdroj: Journal of Ecology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.